Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Csapattagok

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Atlétikai szakosztály
7. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton

Az év utolsó BSI versenye, ahol nincs záróbusz

Több mint 2500-an vettek részt a hétvégi siófoki 7. Intersport Balaton Maraton és Félmaratonon. Lehetett futni maratont három részletben két nap alatt (14+7+21 km), de külön is lehetett nevezni bármely távra. Sőt váltóban is lehetett maratont illetve félmaratont is futni. Az útvonal kb. 1/3-a közvetlenül a Balaton-parton, a sétányon vezetett, a többi része pedig az üdülőövezet utcáin kanyargott.

A Merkapt színeiben négyen indultunk: Gaál Tomi és én bevállaltuk mind a három távot, Jucus és Tóni vasárnap csatlakoztak a félmaratonra. (A félmaraton rajtja előtt láttam még egy Merkaptos mezt a tömegben, de nem tudom ki volt az.)

balaton maratom merkapt se

Nekem ez már a harmadik Balaton Maratonom, két éve itt futottam az első félmaratonomat, tavaly pedig az első 42 kilométert, igaz részletekben. Idén a bécsi maraton óta nem futottam igazán sokat, ez meg is látszik a jelenlegi gyorsaságomon.  Ennek ellenére meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg kihagyom a Balaton Maratont. Egyrészt szerintem ez a BSI legjobb versenye, másrészt ez a hivatalos évadzáró, búcsúbuli, mint a 24 órás a bringásoknál.

Nevezni már elég régen beneveztem, aztán mikor kiderült, hogy Tomiék is jönnének mindkét napra, sikerült még elcsípni az utolsó szabad szobát az Aranypart Hotelben. Azért ilyenkor novemberben nem hátrány ha a szobaablakból rálátsz a célra, és nem kell még átizzadt cuccban utcákat kutyagolni a szállásig. Igaz ezért el kell viselni azt a hátrányt, hogy Péter Attila hangja tölti be a szobát már két órával a rajtok előtt:-)

balaton maraton

Szombaton reggel Vali, Tomi és én legurultunk Pestről, a szálloda bejáratánál váltottunk pár szót rég nem látott futóbolondokkal, birtokba vettük a szobánkat, majd szétpakoltuk az összes futócuccot, minden négyzetcentimétert elfoglalva a szobában. Az első táv 14 km volt, 11-kor indult el a mezőny, hogy kétszer körbefussa a partmenti szállodákat. Vali és Tomi elsuhantak a tömeggel, a rajt után már a hátukat sem láttam. Mivel a futómániásokat tömörítő fórum nagy része itt volt, nem volt nehéz beszélgető- és futótársat találni útközben. Nagyjából végigszövegeltük a két kört. A táv vége felé eléggé el voltam már fáradva, pedig ez azért nem volt olyan hosszú táv. Utána szieszta délutánig, ki jobbra, ki balra dőlt a szobában, a szekrényajtókon pedig kezdtek szaporodni a száradásra váró mezek. Sajnos a fürdőzésről lemaradtunk, de idén is voltak jópáran akik bemerészkedtek a habok közé a tradicionális déli fürdőzés alkalmával. Az ebédet kihagytuk, mondván teli hassal nem lehet futni. Nem kellett volna. A délutáni 7 km-s szakasz utolsó két kilométerén csak az éltetett, hogy nagyjából 12 perc múlva végre elérem a célkaput, és megkapom a befutócsomagot benne egy haaaataaaaalmas csokival. Ha nem lett volna benne semmi kaja, hát én ott halok éhen a célkapuban:-)

balaton maraton

A vacsora viszont fenomenális volt. Azt eddig is tudtam, hogy az Aranypatban jó a konyha, hiszen az egész futótársadalom itt vacsorázik ilyenkor. Svédasztalos menü volt, kétféle leves, számtalan második fogás, süti, gyümölcs, egyebek. Több mint egy órát töltöttünk az étteremben. A vacsi fáradalmait Tomi a szobában pihente ki James Bond társaságában, mi Valival pedig lementünk az első emeleten rendezett buliba, ahol levezetésként ugráltunk még vagy két órát. Éjfélkor aztán bedőltem az ágyba, mint akit agyonütöttek.

Másnap reggel ismét svédasztalos reggeli, ennek megfelelően elég korán keltünk, hogy az egy órás kajálás után legyen idő összeszedni magunkat. Érdekes módon némi izomláztól eltekintve semmi baja nem volt a lábamnak. 9 után megérkeztek Tóniék, apu is megérkezett a főszurkolóval, öcsémmel, majd Jucussal is összefutottunk a folyosón. Egy gyors csapatkép után (bocs Tóni, hogy lemaradtál róla, majd oda photoshopolunk:-)) mindenki elrohant melegíteni, aztán már lőtték is a rajtot.

Nem akartam elfutni a vereny elejét, így olyan futótársakhoz csatlakoztam, akikről tudtam, hogy tudnak tempót tartani, és nem rohannak el a tömeggel. Ez jó taktikának bizonyult,  igazi örömfutás volt ez a 21 km. A második kör elején szembe jött Tomi, kissé vicsorogva, de azért integetett, hogy hajrá! Ő már a 14. kilométernél járt. Utoljára még végigfutottunk a parton, majd jött a fordító, egy hosszú egyenes, és a cél. Idén is megfutottam, összesen 4 óra 29 perc lett a 42 km. Hát ezt kéne majd tavaszra Bécsben megfutni, csak egy nap alatt, szünet nélkül. :-)

Beszámoló: Szántai Vecsera Orsolya

balaton maraton

Jucus beszámolója:

Az elmúlt 2 évben a sport terén a főszerepet a futás kapta, ezt idén leváltotta a bringázás, így a futócipőm bekerült a szekrény aljára, és a futás teljesen háttérbe szorult. Már-már annyira, hogy ha arra gondoltam, hogy 1 órán keresztül futni kell, azt na ne. Unalmas… inkább mentem tekerni.-) A montis szezont októberben „lezártuk” Szlovákiában, már korábban sötétedik így munka után nem lehet tekerni. Teltek múltak a napok, és 1 hónapja újból futócipőt húztam. Heti 2-3 futással, hétvégente terepfutásokkal készültem a november 21-én rendezett Intersport Balaton félmaratonra, melynek teljesítése már hagyománnyá vált nálam. Most nem a legjobb időmet akartam megjavítani, hanem a táv lefutása volt a cél, hogy újból egy, akár két órán keresztül is képes legyek futni anélkül hogy unalmasnak érezném.

balaton maraton

Örömmel jelentem ez sikerült:-) A rajt után viszonylag gyorsabb tempót vettem, illetve ez jött. Örültem, hogy visznek a lábaim, de éreztem, hogy végig ezt nem fogom tudni tartani. Az első 8 km-t 5:11-es ezrekkel sikerült abszolválni, aztán betérdeltem:-) Elkezdtem lassulni, lassulni. A 10. km-t 54 perc alatt értem el. Gondoltam, ha a 6percen belüli ezreket tudom tartani az még egész jó lesz, de sajnos a végén már ebből is kicsúsztam, így 2ó5p-es idővel léptem át a célvonalt. Örülök hogy sikerült visszatérnem a futáshoz, télen alapozás és tavasszal az 1:45-ös félmaratoni idő a cél.

2010.11.24 09:33:37   |   Vissza
1. Laci (bagoly) 2010-11-24 20:07:49
Le a kalappal mindenki előtt. Engem nem visz rá a lélek hogy futkározzak, ezért nagy elismerésem nektek.
2. Buki 2010-11-24 23:01:50
Ha nem egyedul futsz, akkor konnyebb. En pl. meg tudok orulni a sajat gondolataimtol ha egyedul futok, ezert szoktam inkabb tarsasagban. :D Esetleg szervezhettek egy laza kort valamelyik hetvegere, hogy kiprobaljatok. A lanyoknak es fiuknak meg nagy gratula, jok voltatok! :)
3. :-) 2010-11-25 08:31:10
Hajrá Ludvig!
4. Kobasi 2010-11-27 08:44:09
Gratulálok Merkaptos csapattársaimnak a sikeres célbaéréshez! az "Ötödik elem" :) 2:57:19

Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set