Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Csapattagok

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Atlétikai szakosztály
25. Spar Budapest Nemzetközi Maraton

Hétvégén vasárnap Tónival részt vettünk ismét egy jubileumi versenyen, a 25. Spar Budapest Nemzetkőzi futóversenyen. Mindkettőnknek ez volt az első maratoni távja amit lefutott, azelőtt még egyikünk se futott egyben 42,195 km-t.

A versenyen összesen kb. 15000 futó vett részt, persze nem mindenki a maratoni távon, hanem a párhuzamosan megrendezendő kicsit kisebb és mégkisebb versenyeken, pl. 30 km, minimaraton, maratonka és még sorolhatnám a távokat. A maratoni távon az előjelzések alapján kb. 2500 induló volt, ebből olyan 500 fővel képviselték magukat a hölgyek, és a nevezők fele külföldről érkezett sportoló volt. Az időjárás az idén már lassan megszokott eső, és közepesen erős szél, na persze a kellemes 13-15 fokos hőmérséklettel. A verseny hasonlóan a Nike félmaratonhoz, Budapest legszebb részein vezetett keresztül, érintve majd minden hidat, a budai és pesti rakpartot, az Országházat és még folytathatnám.

Én péntek este érkeztem Sopronba egy 4 napos ausztriai sziklamászásból, jól kipihenten ahogy kell egy versenyre, itt csatlakozott hozzám Tóni és kedves felesége, majd szombat reggel indultunk hozzám hogy majd vasárnap reggel tőlem induljunk a versenyre. Budapesten tettünk egy kis kitérőt, a rajtközpontba felvettük a rajtcsomagokat hogy ne kelljen a verseny napján ezzel bíbelődni, majd elfogyasztottuk a tésztapartin kapott hatalmas adag ételt.

Vasárnap reggel szemerkélő esőre ébredtünk, és kezdtünk belenyugodni, hogy első maratonunkon kicsit extrém időjárás lesz, bár titkon reménykedtünk, hogy a 10 órás rajtig ez még javulhat. Budapestre érkezvén az eső hol rákezdett, hol elállt, nem igazán lehetett eldönteni, hogy mire is készüljünk. A rajt előtt kicsit szünetelt az eső és még néha a napot is láttam, ezért úgy döntöttem újatlan bringás mezben és rövidnaciban futok. Sokan máshogy gondolták, és ki tudja, lehet nekik volt igazuk.

A rajtot majdnem sikerült benéznünk, mert kicsit tévedésben voltunk, és már a rajt elhangzása után másztunk át a versenyzőket és a nézőket elválasztó kordonon, így sikerült a 3:30-as és 4:00 órát futni szándékozók közé kerülnünk, de még így is több mint 3 perc volt mire az előttünk lévő tömeg elhaladt a rajtkapu alatt és mi is elkezdhettünk futni.

Miután kissé bemelegedtem, elköszöntünk egymástól Tónival és elkezdtem egy már a Nike félmaratonon megtapasztalt számomra kellemes tempóban futni. Az eső hol szemerkélt, hol elállt, néhol pedig szakadt, de nem igazán zavart, élveztem a futást. Az első 21 km-t vagyis a félmaratoni távot 1 óra 50 perc alatt futottam le, és örültem hogy tartani tudom a betervezett tempót. A táv második felén még a 30-32. km-ig nagyon jól ment a futás, tervek szerint, de majd miután visszaértünk szakadó hideg esőben a pesti rakpartra, és még a szél is erősödött, kicsit megtört a lendületem. Fáztam. A tervezett időmet feladtam, egyre feljebb toltam az időhatárt, amin belül szerettem volna beérni, és végén már a 4 órán belüli érkezés lett a fő cél.

Számolgattam az időt magamban, próbáltam váltogatni a tempót, és néha nagyon távolinak tűnt a hátralévő pár kilométer. A célba 3 óra 57 perc alatt értem be, így a 4 órás terv és az első maratonom lefutása is teljesítve lett. A befutócsomag mellé mindenki kapott egy hatalmas emblémázott fóliát, amibe takarózhattunk megvédve magunkat a kihűléstől és a szemerkélő esőtől. Sajnos a befutócsomagomban a sör szétrobbant, így mindent eláztatott, amit kissé szomorúan fogadtam.

Csapattársam Tóni kissé lemaradva 5 óra alatt teljesítette a távot, így neki is megvan az első maratoni futóversenye ebbe az extrémnek nevezhető időjárásban. Mindenkinek csak gratulálni tudok, aki lefutotta ezt a versenyt a nem mindennapi körülmények között, és  külön gratulálok a hölgyeknek a kitartásukért, és persze a lelkes szurkolóknak is, akik végig biztattak minket a versenyen.

Beszámoló: Gaál Tamás 

2010.09.27 14:54:13   |   Vissza
1. Oszkár 2010-10-02 13:36:49
Hatalmas gratuláció nektek! Remélem tervezel még maratont, mert akkor legközelebb veletek tartok.

Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set