Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Csapattagok

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Atlétikai szakosztály
25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

A futás jubileumi évében, szeptember első hétvégéjén került megrendezésre a 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton. A verseny különböző távjain rekord számú 10500 versenyző indult. A félmaratonnak 6100-an vágtak neki, hogy a főváros legszebb részein átfutva teljesítsék a 21 km-es távot.

A Merkapt SE színeiben többen vágtunk neki a 21 km-es távnak, akikről biztosan tudok: Orsi, Tóni, Karesz és Én. Az idén megrendezett hortobágyi félmaraton teljesítése után kaptam rá az ízére a futásnak. Nem vagyok egy nagy futó, de jelenleg élvezem a futást, és a bringázáshoz is jót tesz, mint erőnléti edzés.

A mostani Nike félmaratonon a 35 fok melegben lefutott hortobágyi maratonom eredményét szerettem volna megjavítani, magyarán 2 órán belül lefutni a 21 km-es távot. A versenyre korán érkeztem, így volt időm még a tömegen kívül körülnézni a versenyközpont környékén. Társaimat a Hősök terén a szobrok alatt vártam be, és nagyon jó érzés volt celebnek érezni magam, mert minden külföldi turista engem fotózott, főleg a kínaiak és a japánok. Na jó lehet hogy a szobrokat fotózták, csak én is a képbe kerültem.

25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

A 10 órás rajt előtt a tömeg nagy része a mobil WC-k előtt ált sorba, van aki még a melegítést is kihagyta, és a WC elől rajtolt el. Mi a mezőny közepe környékén álltunk be a rajthoz, de így is volt vagy 5 perc mire az előttünk lévők áthaladtak a rajtkapun. Rajt után pár száz méterig még Tónival és Dedivel futottam, majd elkezdtem felvenni egy számomra nyugodt tempót. A többiek szerint antiszociális voltam, mert ezek után többet nem is láttak a verseny alatt, majd csak később a célban.

Egy aránylag lassú tempóval kezdtem, majd folyamatosan elkezdtem előzgetni az előttem lévőket. Az Oktogon és a Deák tér közt 3-4 helyen zongorával adták az ütemet, és hatalmas hangulatot csináltak a művészek előadásukkal. Nekem végig nagyon tetszett, hogy végre nem egyedül futok, mint az edzéseim közben, és több helyen a zenei aláfestés is nagyon jól, találóan sikerült.

25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

Öt kilométer után az órámra pillantva nyugtáztam, hogy 5 perc/km-es átlagot futok, ami kicsit megdöbbentő volt számomra, de hát a tömeg húzta az embert, na meg a jó csajok. Próbáltam ezt a tempót továbbfutni, amit a néhol kissé erősebb szembeszél ellenére is sikerült tartanom. Eddigi futó és bringaversenyeim során mindig volt egy szakasz ahol jött a holtpont, de itt ez teljesen elmaradt. A verseny vége felé kezdtem megnyugodni, hogy nem csak a 2 órán belüli időm lesz meg, hanem talán még egy állom az 1:45 körüli idő is. Az utolsó 4 kilométeren erősítetem a tempót, hogy a frissítőpontokon elvesztegetett időt behozzam, és 4 perces kilométereket sikerült futnom. Meglepő volt, hogy a végére még maradt energiám és fokozni tudtam a tempót. A célba végül 1 óra 46 perc alatt értem be. Karesz 1 óra 21-es, Tóni 2 óra 04, Orsi 2 óra 14-es időt futott. Gratulálok mindenkinek a hatalmas teljesítményért.

25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

Beszámoló: Gaál Tamás

Nálunk családi program lett végül a félmaraton. Én már korábban beneveztem egyéniben, ez amolyan szülinapi futás már három éve. Apunak is kötelező szeptemberi program egy ideje. Anyu tavaly kezdett el futogatni, és apu kitalálta, hogy neveznek váltóban is. Így végül hárman futottunk, öcsémnek maradt a szurkoló-fotós-csomagmegőrző szerep.

Mivel a bécsi maraton óta nem igazán futottam rendszeresen, hol a meleg, hol egyéb elfoglaltságok, hol csak simán a lustaság miatt, konkrét időterv nem volt. Azért reméltem hogy a záróbusz nem fog megelőzni, bármilyen lassan is fussak. Szerencsére nem volt 30 fok, mint tavaly és tavalyelőtt.

25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

A 2 órás és a 2:15-ös iramfutók között rajtoltam, és sikerült célba érni a 2:15-ös lufi előtt. Megleptek a zongorák az Andrássy út közepén, remek ötlet volt, mindegyiket megtapsoltuk. Van némi előnye is annak, ha az ember nem készül rendesen: ráér szórakozni útközben :-) Népes tábor jött futni a futanetről is, nem sokat futottam egyedül, valaki mindig utolért, vagy én értem utol.

10 km-nél már látszott, hogy rendesen ki fogok csúszni a két órából, már ott egy óra pár percet mutatott az órám. De most egyébként sem a csúcsdöntés volt a cél, csak végigfutni nagyhalál nélkül. A rakpart idén sem lett rövidebb, a Lágymányosi híd még mindig elég messze van, főleg ha szembe fúj a szél. A visszafordító után láttam a záróbuszt araszolni az alsó rakparton, szerencsére jó messze volt :-)

25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

Miután végigtrappoltunk a pesti rakparton is, visszakanyarodott a mezőny a városba, megmásztuk a Nyugati felüljárót, még néhány sarok, egy jobb kanyar és lehetett is sprintelni a cél felé. Végül jóval elmaradva a tavaly futott 2 óra egy perces legjobb félmaratonomtól, 2:14:14-es idővel, de vigyorogva értem célba.

25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

Beszámoló: Szántai Vecsera Orsolya

Képek: futanet.hu

2010.09.07 15:44:20   |   Vissza
Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set