Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Csapattagok
Magunkról
Eseménynaptár

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Kajak - kenu szakosztály
kajak-kenu: 500 kontra 200 méter

Honlapunkon szavazást indítottunk a látogatóink számára. A kérdés a master kajak-kenu versenyek lebonyolításának módjára irányult. A kérdés: Te melyik versenyzési formát támogatod?

A válaszok így hangoztak:
- 200 és 2000 méter, ahol minden futam döntő.
- 200 és 500 méter, előfutamokkal és döntőkkel.

A kérdésre 113-an válaszoltak és 94-en (87%) a 200 és 500 méteres versenyek mellett tették le a voksukat, ahol előfutamok után következnek a döntők.

grafika


A szavazás kapcsán rengeteg véleményt kaptunk, amelyeket alább olvashatjátok:


Hevi:

"Ugyan eddig még nem indultam el masters versenyen, de már gondolkodtam rajta. Az 500 m szerintem ideális táv. Bár rendszeresen evezek (heti 2-3 x 1 órára jutok le a vízre) de ez még nem elegendő a 2000-hez. Valahogy hiányzik hozzá az állóképességem - kérdés, hogy a többiek vajon többet tudnak-e készülni.
Visszagondolva a régmúlt időkre, a 2000 m-nél fájdalmasan messzinek tűnik a cél a rajttól. Igen nagy lelkierő kell hozzá...nomeg sokkal jobban le lehet maradni..."

Weimper József:

"Röviden: 200 m és 500 m!

Sőt: 200 m, 500 m, 1000 m, mint a nagyoknál, elválasztott pályán, nem vizezve, nem egy sárkányhajó vízén küszködve, előfutamokkal, döntőkkel.

Gondolom a továbbiakat is:
Egy masters versenyen sokszor annyi ember fordul meg, mint egy felnőtt versenyen. Nem média esemény, de könyörgöm a felnőtt válogatókat, világbajnokságokat, azokon kívül, akik a sportágban valaha érintve voltak, ki néz meg? Sajnos nem sokan. Ez a sokszor annyi ember jó néhány szponzornak célcsoportja. Versenyzők, feleségek, férjek, gyerekek, rokonok, akik vásárlóerővel rendelkeznek. Kialakult életük, foglalkozásuk van, néhányuk sikeres, ne adj Isten gazdag ember.
Sokan nagyon komolyan veszik a felkészülést, és egész évben azt várják, hogy összemérhessék magukat a maguk szintjén, akár konkrétan valakivel. Akivel egyébként a jelen rendszerben lehet, hogy a nem is kerülnek egy előfutamba. Igaz, csókolgathatják egymás homlokát, hogy mindkettő magyar bajnok lett, mert megnyerte az (elő)futamát. Tudjuk mindannyian, hogy az idő megtakarítás miatt változtak így a versenyek, de azt gondolom, érdemes lenne bennünket komolyabban venni.

Szóval komolyan veszik, és ez jó. A sport egészségre nevel, egészségesen tart, életmód, nem pedig pénzkereseti forrás (amellett, hogy minden tiszteletem a profi sportolóké, a mögöttük lévő edzésmunkáé, és teljesítményé). Örülni kellene és támogatni, ha egy sportnak van tömegbázisa. Addig él. A masters versenyek kialakulásával nagyon jó irányba került a sport, és ez az irány most megfordult.
Tessék komolyan venni a masters versenyzőket, nagyon sokat tehetnek a sportágért. Évente egy, ne adj Isten kettő tisztességesen és lehetőleg nem a nyár elején megszervezett masters verseny, akár a kölyök vagy ifi versenyekkel együtt rendezve nem azt jelenti, hogy az inkák aranyát kérjük.
Én pontosan azért veszek részt a válogatókon még most is  – noha nem vagyok hülye és pontosan érzem, hogy nincs ott keresnivalóm -, mert igazi versenykörülmények közt versenyezhetek, és ez még akkor is üt, ha péppé vernek, ha nem vagyok utolsó, még inkább. Mi az eszeveszett akadálya annak, hogy ilyen versenyt Szegeden lehessen lebonyolítani például a masterseknek? Pénz? OK. Legalább kérünk egy összeget, mennyivel kerülne többe a versenyzési engedély, vagy mi lenne az egyszeri díja egy versenynek, ha korrektebbül kivitelezett versenyen szeretnénk indulni.
A masters versenyek minden alkalommal hatalmas bulik lehetnének, motiváció mindenki számára. Tessék komolyan venni bennünket, mert nagyon hálás társaság vagyunk, és sokat tehetünk a sportért."

Jakus Zoltan:

"Szerintem legyen 500 m és 2000 m is."

István:

"Sziasztok!
Bocs hogy véleményt nyílvánítok de nem értem a kifogásokat. Nekem is indultak versenyzőim és velük egyeztetve írok most nektek. Szerintem ez most fel van fújva. Az indulók 80%-a nem edz rendszeresen ezt mindenki tudja, hogy csak erre a versenyre vannak úgy mond hitelesítve... Mit vártok még??? Hogy valaki meghaljon a pályán?????
Tökmindegy, hogy 2000, 1000, 500 vagy 200 méter!!!
Nézzetek már magatokba!!!!"

 

Juhász Péter:
Istvánnak a válaszom:

Szebenyi János:
 
"Az élemedett korúak számára rendezett versenyeken inkább az 500 és a 200 m megrendezésére szavazok.
Ha jól tudom, idén az ICF kérésére rendeztek az 500 helyett 2000 m-es versenyt a Velencei tavon. Ha az ICF ragaszkodik ehhez az ötletéhez, nem mi döntjűk el a távokat. Tovább "egyszerűsíti" a helyzetet, hogy Szegeden a nemzetközi nyugdíjas találkozón 200 és 1000 m volt a táv. Úgy tudom, ez a külföldön szokásos két versenytáv. Nálunk azért nem így rendezzük a versenyeket, mert - hála Istennek- sokan vagyunk, és a mások (ifik, stb.) számára rendezett bajnokságon sok bohócszám igen lelassítaná a verseny lebonyolítását, mert az 1000 m-t általában több, mint 5 perc alatt tesszük meg.
Ha sikerülne önálló bajnokságot rendeznünk, akkor nem lenne gond a 200, 500 m mellett akár az 1000 m megrendezése sem, előfutamos rendszerben sem. Helyszínnek Szegedet javaslom. Persze, lehet, hogy itt a felkészúlő válogatottnak lennénk az útjában, mint annak idején a nemzetközi nyugdíjas találkozón.
Nem búcsúznánk el a 2000 m-től sem, hiszen a Hídépítő kupán, és a Vass István emlékversenyen ezen a távon "küzdünk".
Szent Jupát simítsa előtted símára a vizet, mert foglalkozol ezzel a témával!"
 
Emese:

"A versenytávokkal kapcsolatban nekem is az a véleményem, hogy inkább 500 m legyen, de ha 2000 m marad, akkor is indulok."
 
Igor:

"Már háromszor veszett el az ezzel kapcsolatos véleményem, így nem írom le újra az egészet…
500!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Czigány Viktor:

"500 méter, igazi döntőkkel! És 200 méteren is vissza a kieséses rendszert! A mai állapotok mindenre hasonlítanak, csak kajak-kenu versenyre nem!"
 
András:

"A legnagyobb hülyeség az 2000 méter! Hiába mondják egészséges, nem igaz! aki versenyző volt abban ott a vadász szenvedély és elindul ugy mint rövid távon, és persze a stressz elveszi az erőt és oxigént nem birja! ehhez a távhoz kell edzeni!!!! itt sokan melóznak és nincs idejük edzeni, de viszont egy kicsikét evezgetnek és akarnak versenyezni. kb a 2000 m miatt 40 masters csak a multiból nem jött el. Velence megfelel nincs messze utazás szállás megoldható, nem olyan drága mint Szeged és Szolnok. Biztos, hogy Szegedre még ennyi sem fog elmenni. Kivolt ez a szakmailag birka okostojás aki a 2000 ezret kitalálta. Rákenik a külföldiekre, hogy nemzetközi szabályzat, de én tudom ki a nagy újitó, - volt kenus - hála istennek nem kajakos! Mi az, hogy nincs előfutam, csak döntő? Mindenki tud nyerni, még a leggyengébb is, ha olyan a sorsolás. Ennyi f....t, nem igaz!"

Szögi László:
 
"Szerintem a 200 m mellett az 1000 m-nek lenne a legtöbb értelme. A 200 m-ről nincs vita, ezért arról nem is írok.
 Az 1000 m előnyei:
- Mastersek számára sokkal egészségesebb (inkább aerob jellegű) felkészülést tesz szükségessé.
- Sokkal jobban motivál a rendszeres edzésre, mivel nehezebb "emlékezetből" végigmenni 1000-ren mint 500-on.
- A meglévő kajak-kenu pályák mindegyikén, forduló nélkül lebonyolítható.
- A kajak-kenu sportban megszokott táv, így nem riaszt el senkit.
- Jelentősebben tér el a 200 m-től mint az 500. Ezért nagyobb teret ad a jó állóképességű de kisebb végsebességű embereknek is.

Marschalkó Attila:

"Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel a véleménnyel, de személy szerint úgy gondolom, hogy nem a megrendezésre kerülő számokkal, illetve a különböző helyszínekkel van gond. Szerintem ez az egész "minivihar" simán orvosolható lenne, ha bármelyik versenypályán egy komplett hétvége (péntek, szombat, vasárnap) a Miénk lehetne. Hisztis vénemberek is szeretnek versenyezni, csak hadd válogathassanak."


Fischer Tibor:

"A BKV masters versenyzői nevében jelzem, hogy nagyszerű lenne ha az érintettek is beleszólhatnának az őket érintő fontosabb dőntésekbe !
Mi egyöntetűen a régi rendezést zseretnénk : 3 x 200 méter , 2 x 500 méter . Szívesen áldoznánk több pénzt , ha Szolnokon lenne a Bajnokság és csak tiszta masters bajnokság lenne. Ennyit megérdemel az a pár száz kajak - kenuért rajongó masters versenyző."

Berekalli Évi:

"A szolnoki és szegedi versenypályáknak tudjuk az árát, már az idei masters bizottsági ülésen is felmerült, hogy ne a velencei pálya adjon otthont ennek az eseménynek. A szövetség illetékesei azt mondták, hogy amennyiben a masters versenyzők ennek költségeit átvállalják, akkor lehet ezt a fent megnevezett helyszínek valamelyikén megrendezni.
Azért van a T-mobilos rendezvénnyel együtt a verseny, mert így a szövinek ez nem kerül pénzébe, illetve ennélfogva nekünk versenyzőknek sem kell ezt kifizetnünk.
Az 500 és 2000 m-es dilemma is felmerült a masters bizottságin, erre a szövetség illetékeseinek az volt a válasza, hogy a Vaskúti István kérésére lett megváltoztatva, mert így igazodik a masters világversenyek versenyszámaihoz.  Mivel a masters bajnokság nem válogató a masters világversenyre, ezért ez nem kőbe vésett változtatás, az volt a bizottság kérése a szövetséghez, hogy amennyiben ez a versenyrendszer nem válik be, akkor vissza lesz állítva az 500 m.
Amúgy az is érv volt a 2000 m mellett, hogy szakmailag egy edzetlen szervezet számára kevésbé megterhelő és ennélfogva kevésbé veszélyes, mint az 500 m. Hát... remélem segítettem valamit."

Ödi:

"Teljes mértékig egyetértek a felvetésekkel, én és az ismeretségem részéről (volt Fradi, stb) közös vélemény, hogy az 500 m-t vissza kellene hozni. Ebben a témában senkivel sem beszéltem, aki a 2000m-et preferálta volna.
Amennyiben a teljesen külön lebonyolított versenyre reális ajánlatot ad a szövetség, akár a 2000 m-es szám is maradhatna, hátha van aki ezen érzi jól magát (bár ezt kétlem). Még nevezési díjjat is el tudok képzelni, egy korrekt jó helyszínen lebonyolított (pl.Szeged) jól szervezett versenyért."


Lötyi:

"Én ezt a levelet írtam az Elnökséghez a verseny után sokak véleményét tolmácsolva.

Magyar Kajak-Kenu Szövetség Elnökének, Baráth Etele Elnök Úr részére.
Tisztelt Elnök Úr!
A Velencén megrendezett 2009. évi masters bajnoksággal több sporttársam javaslatára kérem segítségedet, hogy a jövő évben a korábbi évek gyakorlatának megfelelően rendezze meg a Szövetség a bajnokságunkat.
Barátaim azért javasolták, hogy én is tájékoztassalak véleményünkről, mert tudják rólam, hogy a kezdetek óta részt veszek ezeken a versenyeken, és mint a Fegyelmi Bizottság Elnöke a szövetség vezetőivel időnként személyes kapcsolatban is állok.
Lehet, hogy eredetileg jó ötletnek látszott, hogy a korábbi 500 méteres futam helyett 2000 méteres versenyszámot rendezzünk az idén. Akivel beszéltem, majdnem mindenki azt mondta, hogy ebben az időszakban az 500 méteres versenyszámban indult volna szívesebben. Lehet, hogy vannak más országok, ahol ilyen versenyeket rendeznek, de nem hiszem, hogy ebben a sportágban nekünk igazodni kellene más országok gyakorlatához.
Kétségtelen, hogy a profi sportolást befejezők már nem elsősorban az érmekért mozognak rendszeresen, hanem az egészséges életmód kedvéért választják maguknak az egyik legszebb sportágat. Ugyanakkor azt is tudom, hogy kiváló motivációs tényező, hogy fizikai állapotunkat ilyen rangos versenyeken is felmérhetjük, ami alkalmat a régi barátokkal való találkozásra. Ezért szeretném a társaim nevében köszönetünket kifejezni az MKKSZ vezetésének.
Ha viszont a jövőben is megrendezzük ezt a rangos versenyt, akkor olyant rendezzünk, amilyet az azon résztvevők nagy többsége szeretne. Ez a verseny valamikor úgy kezdődött, hogy volt a BSE-nek egy szuper maratonja, két nap alatt 130-160 km. Évről évre voltunk a Dunán, a Tiszán, a felejthetetlen Dráván, sőt a Bodrogon is. Akkor beszéltük meg, hogy ne csak ilyen hosszú „versenyünk” legyen, hanem síkvízi is. Hajdanában néhány futam alatt leversenyzett a Felnőtt OB-ék keretében a 60-70 fős csapat. A helyszínen álltak össze a csapat-hajók, a nevezéseket a verseny délelőttjén Jólesz Doki sátránál adtuk le. Egyre többen lettünk, és tudomásul kellett vennünk, hogy komolyan kell vennünk a nevezési határidőket és módosításokat is. Valamikor a 90-es évek első felében egy szolnoki versenyen ott könyörögtünk Dénes Sanyinak, hogy még egyszer utoljára engedje meg a helyszíni nevezést, hiszen voltak néhányan, akik az ország más részeiből ezért a versenyért utaztak ide. Azóta viszont legjobb tudomásom szerint ilyen gond a verseny szervezéssel nincs.
Ekkoriban találtuk ki magunknak a „testhez álló” versenytávokat, a 200 és 500 métert. És volt olyan, amikor a Maty-éren mi is rajtgépből indulhattunk…

Ragaszkodnánk ahhoz, hogy jövőre a masters síkvízi bajnokságon 200 és 500 méter legyen a táv. (Elnézést kérek attól a néhány kisebbségben levő társamtól, akik inkább a 2000 métert, a hajdani serdülő távunkat részesítené előnyben.) Erre a versenyre több százan komolyan készülünk, és nyilván nehezebb a kétféle távra való („szuper-rövid és a „majdnem” hosszútáv) felkészülés.

A hosszú távú bajnokságunkat kiválóan biztosítja a Győri maraton.

A mostani versennyel kapcsolatban további problémát jelentett az, hogy jó néhányan voltak-voltunk olyanok, akiknek a rajtja között nagyon kevés idő volt. A korábbi években ilyen probléma nem volt. Volt, akinek a két szám között 8 perce maradt, én még egész jól jártam Vidivel és Koczkás Istvánnal a 16 perces pihenőidővel. Megtisztelő, hogy azt feltételezik rólunk, hogy a válogatott keret állóképességével rendelkezünk, de ez sajnos nem igaz, hiszen Vidi sem tudott nyerni. Ilyen szervezés mellett rendszeresen be kellett mondani, hogy akinek nem volt érkezése a dobogóhoz érni, az az érmét a céltoronynál átveheti. Ez úgy gondolom, hogy méltatlan a versenyzőkkel szemben. Ennek oka lehetett az is, hogy futamonként kellett érmet osztani. Tényleg szépen csillognak az érmek, de ezt sokan nem tartjuk jó szervezésnek, még akkor sem, ha vannak más országok, ahol így akarják elismerni az „öregek” lelkesedését. Az egyik társam úgy fogalmazott, hogy nem tudna igazán örülni egy olyan éremnek, amit egy könnyű futamban szerzett, és azon meg bosszankodni, hogy a másik futamban olyanok kapnának érmet, akik jóval kevésbé készültek fel a versenyre, csak jobb volt a sorsolásuk. Akivel beszéltem erről, úgy gondolja, hogy korrektebb lett volna előfutamokat  rendezni.

Tisztelt Elnök Úr! Ez a 700-800 fős masters csapat talán nem oly látványosan, de támogatja a magyar kajak-kenu sportot. Tagdíjfizetéseink nem elhanyagolható bevételt jelentenek a szakosztályoknak, és az ezzel szemben álló „szolgáltatást” bőven fedezi. Gyermekeinknek sokan megvettük a lapátokat, aki tehette a hajókat és így a sporteszközökre nem az egyesületnek kellett költeni. Biztos vagyok abban is, hogy akiknek az anyagi lehetősége megengedi, további segítséget ad az egyesületének, vagy szponzori szerződés megkötésével támogatja a sikeresebb versenyzők felkészülését. És tudok arról is, hogy vannak akik munkájukkal segítik a sportágat. Ezeknek az embereknek sportágunk iránti jövőbeni elkötelezettségét is biztosítja, hogy olyan versenyt rendeznek nekik, amilyet ők szeretnének.
Tudjuk, hogy egy verseny pénzbe kerül, és ezért keresni kell a lehető legolcsóbb megoldásokat. A tó-menti „zuhanyhíradó”-ból úgy értesültünk, hogy a T-Mobile, mint a sárkányhajó fesztivál szponzora rendezte számunkra a versenyt, így a Szövetségnek ez állítólag külön anyagi terhet nem jelentett. Jövőre kérnénk azt, hogy a verseny időpontja a szokásos július közepe legyen, mint ami az eredeti tervben szerepelt. Reméljük, hogy az az egyre erősödő és népszerűbbé váló sárkányhajó fesztiválnak is megfelel egy ilyen időpont. Többünk véleménye volt, hogy a július első hétvégéje korai időpont, vannak, akik májusban tudják megkezdeni a rendszeresebb evezésüket, és nyilván így valamivel több idő jutna a kondi rendbe hozására.
És az már csak hab lenne a tortán, ha a versenyt Szolnokon, vagy a Maty-éren rendeznék meg. Gondolom, a sárkányhajó szponzorának még nagyobb reklámot biztosítana, ha a világ legjobb kajak-kenu versenypályájáról szólna a tudósítás.

Tisztelt Elnök úr! Röviden összefoglalva: Nem volt szerencsés az 500 méteres futamok helyett a 2000 méteres verseny kiírás. A rendezés során olyan időzavar volt, - a valószínűleg a minden futamot díjazni kell elvből adódóan-, hogy eredményhirdetéseken az érintettek egy része nem tudott megjelenni, illetve nem volt elegendő pihenőidő a futamai között. Július első hétvégéje túl korai időpont.      
Ennek megfelelően kérjük: A masters síkvízi bajnokságot 500 és 200 méteres távon, előfutamos rendszerben, július hónap közepe és vége között megrendezni, és megfontolni azt is, hogy időnként más kiváló adottságú versenypálya is helyt adhasson ennek a rangod eseménynek.
Megtisztelő lenne számomra, ha a közeljövőben a szakosztályok részére küldenétek egy tájékoztatót a szövetség álláspontjáról.
Elnök úr szíves intézkedésedet és kérésünk támogatását sporttársaim nevében előre is köszönöm."

Zelei Zsolt:

"Örülök, hogy Te is felkaroltad ezt a problémát. Az MKKSZ honlapján található forumon már én is tettem erre több kisérletet szavazások indításával, de egy részről, kevés volt a regisztrált szavazók létszáma, másrészről az illetékesek nagy ívben......
Nekem és szolnoki csapattársaim  véleménye (15-20 fő) a következő.
- Legyenek döntők megrendezve.
- Legyen megrendezve a klasszikus 500 m-es táv is.
- A 2000 m-től nem zárkózunk el, de csak plusz számként.
- Amíg nincs startgép addig inkább a 200 m négyeseket lehetne elhagyni, mert úgyis mindig vita van az indításnál.
- A szövetség legközelebb ne hozzon ilyen horderejű döntést az illetékesek bevonása nélkül.
Az illetékesek alatt értem azon egyesületi képviselőket akik egyesülete 10 főnél több verseny engedéllyel rendelkeznek mester kategóriában. A szavazataik számát az adott évre kiadott pótnevezések számával lehetne súlyozni.
- Tudom, hogy haza beszélek, de akkor is legyen a verseny Szolnokon vagy Szegeden.
Remélem tudtam segíteni a vélemények kialakításában és nyomatékosításában."

Erdei István:

"Na végre! Már vártam ezt a levelet! Igazán jó ötlet a közös fellépés, mivel az egyéni akcióknak eddig nem volt sikerük, dacára annak, hogy a Fórumon pl. Sukoró - Szolnok ügyben sokan hozzászóltak.
A 2000 m nem jó : egész más felkészülést igényel, mint az 500 m és maga a verseny sokszor kellemetlen helyzetbe hozza a masterseket : a saját szememmel láttam, hogy több (!) mezőnyben is előfordult, hogy az első, második után 200-300 méterrel jött a harmadik, negyedik helyezett. Ez még látványnak is deprimáló, hát még a vízen átélni ! Nem tud mindenki naponta evezni, ezért lehetnek ilyen különbségek, ami után a legyőzötteknek egy időre el is megy a kedve az egésztől. Az ilyenfajta verseny ellenkezik a masters eszmével, ezért én mindenképpen az 500 m mellett vagyok. Sokakkal beszéltem, de kivétel nélkül mindenki ezt mondta.
Endre én írtam pár dolgot a fekvenyomásról is a Fórumra - kíváncsian várom a véleményedet.
 P.s. Egyébként hajrá Szolnok!"

Kovács Bandi:

"Az én véleményem az, hogy a 2000 m-t az 500 és 200 mellett meg kéne tartani úgymond, hogy teljes legyen a paletta. Plusszba szerintem még el kéne a váltószámok felvételén is gondolkodni!"

Koczkás István:

"Idén tértem vissza, DÖNTŐkben szerettem volna versenyezni. Kell az 500m is. De a 200 és a 2000m is nagyon jó! Baráti üdvözlettel Tatáról: egy öreg masters.(Császár Attila barátom a döntők hiánya miatt nem indult, szerinte így bohóckodás az egész és elveszti értékét a győzelem és a munka)"

Pafe:

"Röviden foglalnám össze a véleményem. Én nem tartom jónak a 2000 m-es számokat, bár nem indultam rajta, aki hosszabb távon akar versenyezni és hiányzik neki a vizezés élménye az úgy is el megy a maratoni versenyekre. Szerintem a 200 és az 500 teljesen ideális a Master's versenyzőknek. Ha magamból indulok ki, sajnos nem tudok rendszeresen készülni, de a rövidebb távokra mindig kapható vagyok. Nekem nagyobb bajom inkább a rettenetesen elcseszett versenyrendszerrel van. Gondolom rövidíteni akarták a versenyt ezért volt minden futam döntő. A versenyzéshez hozzátartozik az elő-, és középfutamok rendszere. Ezenkívül jó ötletnek tartanám, ha a versenyműsorban előre jeleznék, hogy mely versenyeken rendeznek Master's futamokat."

Robi:

"Sokáig gondolkodtam azon, hogy egyáltalán rajthoz álljak-e az idei versenyen, mert én csak április végén tudtam meg az új lebonyolítási szabályt. Végül úgy gondoltam rajthoz állok, mert véleményt nem lehet alkotni anélkül, hogy ki ne próbáltam volna.

1. 2000 méter
Nagyon hosszú, a felkészülést lehetetlen összeegyeztetni a rövidebb távval, vizezni lehet, s ráadásul két korosztály indult egyszerre. Sajnáltam a mellettem induló idősebb korosztály, amikor vizet kaptak a fiatalabbaktól. Úgy hallottam, többen is borultak. A mi futamunkban kb. 30-an voltak, iszonyatos hullámok lehettek hátul.

A lassabb kollégáknak biztos kellemetlen volt, hogy a kivonuló család előtt 1-2 perc hátrányt a többiekkel szemben, s magyarázhatták a bizonyítványt a gyerek előtt. Túl nagy különbségek vannak a befutónál, a verseny nem izgalmas, inkább szánalmas.

2. 200 méter
A 40-45 közötti korosztályban 3 előfutam volt é s bár én megnyertem az előfutamomat-döntőmet, sportértéke az egésznek számomra kevesebb volt, mint akár a Vass István emlékversenynek, akár a MAKKE-Merkapt versenynek. Három magyar bajnok 1 távon kicsit furcsa, éremátadásnál óvodásnak éreztem magamat, akinek megsimogatják a fejét. Szívesen összecsaptam volna a másik két futamot nyerő Belicza Bélával és Ká Gyurival is.

Összefoglalva: 2000 méter ne legyen, helyette 500 méter kerüljön újra megrendezésre, hagyományos előfutam-döntő rendszerben és ha az anyagi lehetőségek engedik, nyilván jobb egy szegedi helyszín. A magyar kajak-kenu nagyon erős, rengeteg masters versenyző van, akik az anyagi források, szponzorok eléteremtéséhez is hozzá tudnak járulni."

Tóth Attila:
 
"Örülök, hogy képviselitek a mi ügyünket. Szerintem kell az 500m, a mi szervezetünknek ennyi elég. Eggyetértek azzal is, hogy a versenyt színvonalasabbá kell tenni. (korcsoportonként  1 döntő) 2000 m is maradhat akkor, ha értelmesen szétszedik a mezőnyöket. Több versenyt is lehetne rendezni a masterseknek, akár nemzetözi versenyeket is, szerintem lenne rá igény."

Juhonya:
 
"Szerintem 500 m legyen, ha választani kell, de a legjobb talán az lenne, ha mindkét távon rendeznének versenyt."

Czaki:

"Örülök hogy felvettetétek a témát, aktuális a kérdés, csatolom privát véleményem: Ami a 2000 m-t illeti: érthetetlem baromság az öregfiúknak. Aki ma öregfiú, aktív korában sem versenyzett 2000 méteren. Ráadásul 2000 méterre jól felkészülni heti 1-2 edzéssel lehetetlen, hiszen itt 9-10 perc anaerob terhelésről van szó, nem értem a nemzetközi szövetség elképzelését sem a masters mezőnyre vonatkozóan, mi nem is indultunk ezért idén 2000-en
Jó lenne ezért ha a magyar masters OB-n ha visszajönne még egy rövidtáv, a 2000 m pedig maradna opcionálisan annak, aki pl komolyan készül nemzetközi versenyre, vagy kóros mozgáshiánya van, vagy menjünk 200 váltót ha mindenképp újítani kell :-)

Ami a döntőnélküliséget illeti: Totál baromság, megalázó, érthetetlen. Nálunk a C2-ben volt egy 4-es és egy 5-ös döntő, ennélfogva senki nem tudott igazán örülni a dobogónak. Kár azzal takarózni, hogy ez a nemzetközi szabály, a magyar masters mezőny nagyobb és érettebb ennél, megérdemli az előfutamot

Ami a helyszínt illeti: Nekem nincs bajom velencével, jól megközelíthető és hangulatos, a szél pedig mindenkinek egyformán fúj, nem úgy mint pl Szolnokon. A szegedi pálya a nézőknek, családtagoknak kicsit távoli lenne. Egy kotrás mondjuk ráférne Velencére."

Sisa László:

"Először is szeretném megköszönni a masters szakágért tett erőfeszítéseiteket.

Az 500m vagy 2000m kérdéssel kapcsolatban, én személyesen jobban örülnék ha visszakerülne az 500m a verseny programban. Egyrészt hozzám közelebb áll, másrészt szerintem nem lehet egyszerre ugyan olyan hatékonyan készülni 200-ra és 2000-re.

Továbbá ami szerintem még sokkal fontosabb lenne, hogy ne legyen minden futam döntő. Térjünk vissza a hagyományos
előfutam -> döntő verseny kiíráshoz. Szerintem masters-ben már senki nem csak azért jön, hogy érmet szerezzen. Szeretné mindenki összemérni a tudását az egész mezőnnyel. Szerintem mindenkinek jobban esik egy döntő 6.-hely, mint egy 3. hely úgy, hogy 3 döntő van. Ráadásul a jelenlegi rendszerben nagy szerepe van a szerencsének a sorsoláskor.

Azonkívül szintén jó ötletnek tartom, hogy legyenek versenyek Szolnokon és Szegeden is. Szerintem mindenki benne
lenne abban, hogy inkább legyen drágább a versenyzési engedély, vagy akár keljen nevezési díjat fizetni külön,
versenyenként, csak legyen profibb a versenyek lebonyolítása. Már az idő mérés fontosságát meg sem említem.

Még egyszer nagyon köszönöm a munkátokat, remélem lesznek pozitív változások. Az idei Masters OB tényleg elég komolytalanra sikerült, az idei új szabályokkal."

Bárány László:
 
"Örömmel támogatom a kezdeményezéseteket! Sajnos a Masters OB színvonala, az új szabályokkal alul marad az előző évekhez képest.
Véleményem szerint a legnagyobb hiba az előfutamok megszüntetése volt, de az 500 is nagyon hiányzik. Esetleg 1000 m-es, kötöttpályás futamok a 2000 helyett. Természetesen követelnünk kell az időmérés visszaállítását is.  Jó lenne, egy kellően erős masters "szervezet" akiknek a véleményét figyelembe venné a Szövetség!Úgy gondolom, legtöbben egész évben komolyan készülünk, és szükség van egy színvonalas versenyre ami kellően motíválná edzéseinket, és ahol sportszerűen, színvonalasan összemérhetjük teljesítményünket.
Nagyon jó volt a Makke-Merkapt kupa is. Szerintem jó lenne minden évben, egy évadzáró versennyel is bővíteni a lehetőségeket!"

Kolb Tamás:
 
Bár idén (és az elmúlt években) nem indultam a Masters OB-n, de jövőre megint szeretnék. Nekem tetszik a 2000 m-es táv, de a 200-at szívesen lecserélném 500-ra.
Az életkori sajátosságok miatt a 200 m szerintem károsabb az érett korú versenyzőknek, mint a hosszabb távok. Így nem tűnne a bajnokság egy sör-virsli versenynek...

 

Fazekas Tamás (Csonti):

Ezzel a változtatással szerintem a versenyzés élményét csökkentik. Sokkal izgalmasabb "csatákat" lehet vívni az 500 méteren, mint 2000-en. Kevesebb induló lesz, kisebb értéke lesz a versenynek.
Eddig az volt a lényeg, hogy van aki komolyabban, van aki kevsébé komolyan veszi a versenyt, de elindul és élvezi. Most biztos sokkal kevesebben állnak oda ehhez a távhoz.
Ráadásul a 200 méteren sem lenne előfutam, csak döntő, így nehéz objektíven értékelni.
Sukkorót szép hely, de örökre el kellene felejteni, mint kajak kenu pálya.
Ott legfeljebb a Hurrikán 2 című katasztrófa filmet lehet forgatni.
 

Urbi:

Annak ellenére, hogy nem igazán járok versenyekre az a véleményem, hogy kajak kenuban nem Magyarországnak kellene követni a "Nemzetközi" irányvonalat, hanem mint kajak-kenu NAGYHATALOM!!!! NEKÜNK KELLENE MEGADNI AZ IRÁNYT. Ha nem ez történik az a szegényes nemzetközi sportdiplomáciánkat minősíti.
(vezesük be a kenus íjászatot. PC-1 ben megoldható, élvezetes, közvetíthető. Fantázianeve: PORTYÁZÁS) 8)

 
Laci:

Jó ötletnek tartom a Budapest és Vidék bajnokságon a masters futamok indítását! Már tervezem, hogy elindulok ezeken akkor is, ha nem lesz külön masters futam!


Banderas:

Kedves Sporik! Én már leírtam a véleményem az MKKSZ fórumon a helyszínnel és a lebonyolítással kapcsolatban is. És nem tágítok. Kérjük, hogy legyen minden a régi rendszer szerint, legyenek mrendes döntők és több ilyen országos megmérettetést. Tőlem lehet akár 1000m is! Bár inkább csapathajóban álltunk többet a dobogón, de még is volt értelme felkészülni, mert elmondhattam magamról, hogy 500 párosban a harmadik legjobb voltam 1 évig! Szerintem ez a Mastersek többségének igen is fontos!!! Szerinetm még ha nevezési díjjas lenne a verseny akkor is többen lennénk, mint idén. Ahogy "öregszünk" egyre jobban kellenek ezek a pozitív élmények, a megmérettetés az elő- és középfutamok--->DÖNTŐ! Röviden ennyi és bocsi, hogy elég későn reagáltam!
Ja és még valami: Ha Magyar Masters megy világkupára hol a támogatás, ha egy Spanyol megy, meg lehet nézni! (egyen szerkó stb....). Senki nem kér sokat, mert mindenkinek van saját hajója, össze is fogunk, kiutazunk eggyütt, de legalább egységes legyen a csapat! Itt is a HAZÁNkat képviseljük, vagy NEM?!

 

2009.08.25 12:36:17   |   Vissza
Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set