Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Tájbringa szakosztály
Tájkerékpáros Szlovák Bajnokság, Cseh és Magyar Kupa, illetve Világranglista futam Szlovákiában

A Merkapt SE tájbringa szakosztályának lelkes kis serege Szlovákiában kezdte meg versenyszezonját. In medias res, nem tököltünk, rögtön egy Magyar Kupa-Szlovák OB-világranglista futamon debütáltunk. Gáborban volt egy kis félsz - megjegyzem nem alaptalanul -, hiszen élete második tájbringa versenyén vett részt mindenféle előkészületek nélkül. Konkrétan 2 nappal az esemény előtt még a Hármashatár-hegyen kóvályogtunk, hogy gyakoroljuk kicsit a térképolvasást. És ebben az egy alkalomban ki is merült élete eddigi térképes edzése.

Röpke 2.5 órás kocsikázás után megérkeztünk a szlovák „tengerpartra”, homok, 30 fok feletti átlaghőmérséklet, kis tavacskák és tábori hangulat várt minket. Rajt előtt még lázas dugóka keresés várt minket, ugyanis Gábor SI-je (kis kütyü, amivel igazolod, hogy a pontnál jártál) eltűnt. Végül kapott újat a bemelegítés rovására, pedig megígértem magamnak, hogy az idén sosem hagyjuk ki.

A női elit pálya ízig-vérig középtáv volt: figyelni kellett és repeszteni. Az előbbi még ment, az utóbbi meg olyan komótosan.. na hja, szezonkezdet van még vagy mi. Attól eltekintve, hogy 4 éve nem igazán nyúltam térképhez egész rendben ment a dolog, nem volt „jaj úristen hol a túróba vagyok” érzés, visszatekintve a múltba olyan voltam mint egy időzített bomba, sosem lehetett tudni, hogy elszúrom-e a tájékozódás részét vagy sem. De idén megbeszéltem magammal, hogy az évek számával bölcsebb, letisztultabb lettem és meghagyom az ész nélküli száguldást másoknak.

A pályában szinte semmi szint nem volt, viszont helyette a homok ette a bringát és okozott néha felejthetetlen perceket a tetején egyensúlyozva. Gábor ismerkedett a térképpel, egész jól küzdött vele, de végül az 5-ös pont legyőzte. Ez nem az a hálás terep volt, ahol azért relatíve gyorsan helyre tudja magát tenni az ember, a számtalan nyiladékkocka olyan volt, mint egy rakat tojás, ha elvesztetted a fonalat nehéz volt meghatározni, hogy épp hol vagy.

Este beindult a fesztivál hangulat, volt csehszlovák dínomdánom, melyre VIP jegyünk volt, tekintve, hogy a színpad melletti vityillót kaptuk szálláshelyül. Így este 11-től fél 2-ig vergődtünk az ágyban, mint partra vettet halak és vártuk a megváltó utolsó dalt.

Másnap egy hosszútáv várt ránk, amin megállapítottam, hogy a tempóm ugyanaz, mint a középtávon, ejnye kéne néha gyorsítani is. Tudatosan rákészültem a bemelegítésre, ami annyira jól sikerült, hogy majdnem lekéstem a rajtomat, és egy eszeveszett 8 perces rajtba száguldásban ki is merült. Nem jó mindig a memóriára hagyatkozni, nem árt, ha az ember néha le is ellenőrzi, hogy pontosan mikor indul. Nekem aznap a 11:14-es rajt 11:43-ként ülepedett le okos kis fejemben, majd isteni sugallatra 11:02-kor megnéztem a rajtlistát.

Gábort hősiesen küzdött, és volt pár igen dicséretes átmenete, de a pálya ¾-énél elvesztette a fonalat és inkább a rövidebb utat választotta a cél felé, kihagyva az utolsó 2 pontot. Utólag a pályáját elemezve, tényleg nem lehetett könnyű neki, én ennyitől már rég szögre akasztottam volna a térképtartóm, de őt nem ilyen fából faragták.

Eredményeket tekintve elkalapált minket a VK szintű mezőny, de nem is számítottam meglepetésre: lesz ez még jobb is! Gábor szívósságát mi sem tükrözi jobban, hogy hétfőn már ismét a Hármashatár-hegyen találtam magunkat, hullafáradtan térképet böngészve. Folyt. köv. 1 hét múlva, immár hazai terepen, a Bükkben és remélhetőleg bemelegítve:-)

Beszámoló: Kaufmann Brigitta

2012.04.30 15:38:47   |   Vissza
1. Laci 2012-05-04 21:31:29
húúú, ez jól hangzik!! érdekelne engem is
2. Jucus 2012-05-04 22:43:24
Igen, izgis. Egyszer tarthatlán egy előadást a tájbringázásról. Mik a szabályok, hogy is működik, mit lehet látni és mit nem lehet látni a térképen...

Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set