Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Sárkányhajó

Csapattagok
Magunkról
Videók
Versenynaptár 2012
Időeredmények és helyezések
Eredmény táblázat

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Sárkányhajó
Nagykanizsa a Sárkányhajó Roadshow II. állomása

Nagykanizsa idén is rendkívüli szervezőkészségét bizonyítva többnapos fesztivállá alakított a negyedik alkalommal megrendezett Sárkányhajó Bajnokságot.

Nincs még egy város, ahol a sárkányhajózásnak a lakosság körében ilyen ismertsége és megbecsülése lenne. A Sárkányhajó Bajnokság nem egy helyi esemény társrendezvényeként, vagy színesítő műsorszámaként kerül lebonyolításra, épp ellenkezőleg, az ezernél is több (!) versenyzőt a csónakázótóra csalogató sárkányhajó viadal köré, a versenyzők és nézők szórakoztatására szerveznek változatos programokat. Aki kilátogat erre az eseményre, úgy érezheti, egy majálisba csöppent, kürtős kalács, lángos, dödölle, a színpadon bemutatók, élőzene, és mindenféle nélkülözhetetlen kacatot árusító bazár - ahol be is szereztünk két rendkívül apró korsót, melynek később fontos szerepe lett.

Nagykanizsára már régi ismerősként tértünk vissza, 2011-ben a céges kategóriában sikerült bajnoki címet szereznünk, egyben 1:38-as időeredményünkkel az idei felkészüléshez „mértéket” adni a helyi csaptok számára. Mit utólag megtudtuk, a kategóriánkban többen is a mi tavalyi, győztes futamidőnket próbálták az edzések alatt beállítani.
A nagykanizsai verseny nem csak a résztvevő csapatok számban egyedülálló, - több mint 70 hajó állt rajthoz - a kijelölt pályahossz is szokatlan, a maga 350 méterével igencsak megdolgoztatja a 200 méteres versenyhez szokott Roadshow sprintereket.

A háromnapos versenysorozat pénteki nyitónapján az iskolások mérkőztek, szombaton a különböző szabadidős kategóriák előfutamaira került sor, vasárnapra az amatőr csapatok küzdelme mellett, a döntők és a 2000 méteres versenyek zajlottak.

Szombati első előfutamunkat szitáló esőben, több hajóhosszal nyertük, majd a második menetre kissé elnagyolt bemelegítéssel indultunk. Az eső ismét szemerkélni kezdett, fázósan, de különösebb izgalom nélkül vártuk a rajtot, pedig az ellenfelek közt volt a Nagykanizsai Sárkányhajó Se kitűnő csapata. A helyiek kemény küzdelemben próbáltak legyőzni mindek és sikerült is szorosan a nyakunkban, csupán egyetlen másodperccel lemaradva a célba érniük. A futamgyőzelemnek egy percig sem örülhettünk, felelőtlen lazaságunk miatt, Indián - kormányos-edzőnk - kemény szavai kíséretében értünk partot. Végül is a nap legjobb időeredményével jutottunk az „A” döntőbe.

Több csapat csupán a vasárnapi részvételt tudta vállalni, mi, a Merkapt Sárkányai, mint ahogy általában lenni szokott, mind a két napon jelen voltunk, sőt, - utólag már biztosak vagyunk benne - a helyi szervezők által, az ellenfél csapatok „kifárasztása” céljából rendezett élőzenés, táncos, tábortüzes „éjszakai-kihíváson” is képviseltettük magukat. Szerencsére a másnapi döntőre mindez csak fokozta az elszántságunkat.

Vasárnap gyönyörű napsütés és erős szembeszél várta a versenyzőket. Frissen érkező csapatoktól lett népes a part. Tudtuk, már itt vannak a Paksiak is, és tudtuk, most nem hibázhatunk, nincs helye lazaságnak, minden figyelmünket az előttünk álló egyetlen, döntő futamra kell összpontosítanunk. A rajt procedúra most is körülményesre sikerült, a hajóegységeket egyesével magához intette a bíró, a parton magunkra vett mentőmellényt, - miután több csapatnak nem jutott - a rajt előtt leadhattuk. Szerencsére kísérőhajónk is akadt, a csapat „hivatalos fotósai” motorcsónakból kísérek minket, így könnyen begyűjtötték a felesleges felszerelést.

A kis közjáték után a csapatok végre elfoglalták helyüket a rajtvonalnál, nehézkes hajóállítgatás után egy hirtelen rajttal indult a futam. A verseny első harmadán levegővétel nélkül, szinte öntudatlan állapotban lapátoltam, csak a mozgásra és maximális erőkifejtésre koncentráltam. A húzások elnyújtásával a tudatom tisztulni kezdett, érzékeltem a mellettünk előre törő hajókat, és igyekeztem még nagyobb erővel megdolgozni a vizet. Az utolsó ötven méteren hajónk újabb lendületet vett, és biztos voltam benne, hogy a győzelemhez erre nagy szükségünk van.

Vannak pillanatok, amikor iszonyatosan élvezem a versenyzést, amikor érzem, elértem a maximumot, amit fizikailag el tudok érni, szinte kívül kerülök a testemen, nem érzem a fájdalmat, nem érdekel, hogyan jutattok elegendő oxigént a szervezetemnek, arcomon nem látszik, de mosolygok, szinte nevetek, boldog vagyok, versenyben vagyok. Ez egy ilyen pillanat volt. A célba érve nem láttam, nem hallottam semmit, de éreztem, tudtam, miénk a győzelem.
A partraszállást belengte a fáradt, boldog csatakiáltásunk, Nagykanizsán újra bizonyítani tudtuk „ki a jó”.

 

Legnagyobb örömünkre idén nem csak az amatőr csapatok, de a céges és szabadidős kategóriák tagjai is elindulhattak a 2000 méteres üldözéses versenyen. Sajnos a csoportunkban csupán egyetlen ellenfél akadt, ismét a Nagykanizsai Sárkányhajó Se-vel mérkőztünk, de ez a különleges versenyszám így hatalmas élményt nyújtott. A rajt után hamar ledolgoztuk a késleltetett indításból eredő hátrányunkat, az egyenesek és fordulók alatt fej-fej mellett haladva tartotta mindkét fél a pozícióját. Az utolsó szakaszon megelégelve a lapátok állandó ütközését és a szomszéd hajóból átszűrődő noszogatást, csapásszámot váltva, egyértelmű főlénnyel juttattuk célba a sárkányunkat.

A másik két 2000 méteres futam valamivel népesebb volt, a baráti csapatok közt 4 csapat küzdött, az amatőrök a települések hajóival kiegészülve 5-en versenyezhettek, ahol a Römi KKSK sikere zárta a bajnokságot.

A győzelmünket vándorkupával és éremmel díjazták a szervezők, sőt még egy bázakerettyei vacsorameghívással is gazdagabbak lettünk. Mivel a kupa hozzánk került, jövőre vissza kell térnünk újra. A nagykanizsai versenyt csak ajánlani tudom a többi csapatnak is, lehet, hogy messze van, de érdemes ide eljönni. 

Eredmények letölthetők itt!

És el ne felejtsem megemlíteni a korsókat… A bazárosoknál beszerzett miniatűr korsók az este folyamán különös versenyszám főszereplői lettek. Akkurátusan kimunkált versenyszabályzat és pontos időmérési technika kiválasztása előzte meg a rajtot. A versenyzők egyéni stílusa és sportszerűség jellemezte a küzdelmet, mely a nézők számára megismételhetetlen élményt nyújtott, többen még a könnyeikkel is küzdöttek. Aki kíváncsi a részletekre, vagy maga is megmérettetne egy hasonló küzdelemben, keresse fel bátran a Merkapt Sárkányok táborát.
 

Nagykanizsa különleges hely a Merkapt Sárkányok számára, szívesen jövünk, akár az uszodában, akár a Csótón van verseny. Különös hely, barátságok kötnek ide minket, kapcsolatok alakultak, szerelemek szövődtek itt, melynek eredményeként csapatunkban két jegyespár esküvőjére is készülhetünk a közeljövőben…

Aki Nagykanizsára merészkedik, számíthat arra, hogy itt kemény ellenfelekkel kerül szembe, hatalmas vendégszeretettel, óriási szurkoló táborral találkozik, felejthetetlen kalandokkal, különleges élményekkel lesz gazdagabb, és ne csodálkozzon, ha a szerelem is rátalál.

Ezúton is sok boldogságot és sárkányhajó versenyekben gazdag házaséletet kívánunk a Merkaptos Sárkánypároknak! :-)

Beszámoló: Fülöp Ildikó

2012.06.02 14:30:46   |   Vissza
Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set