Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Sárkányhajó

Csapattagok
Magunkról
Videók
Versenynaptár 2012
Időeredmények és helyezések
Eredmény táblázat

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Sárkányhajó
Egy hajóban a győzelemért!

2012 a sárkány éve
A Merkapt sárkányhajó csapata még nagyobb erőbedobással készül az idei versenyekre!

2012 a sárkány éve a kínai asztrológia szerint, és a hiedelem szerint a sárkány a szerencse és az intenzív erő szimbóluma. Már a 2011-es évet is a szerencse és az intenzív erő jellemezte a Merkapt sárkányhajó csapata számára; dobogós helyezések és kupagyőzelem volt az év mérlege. A 2012-es szezonra még nagyobb erőbedobással készül a csapat, a téli időszakban alapozó edzésekkel, futással tartják kondiban magukat. Csada Ágnes csapatkapitány elégedett a tavalyi évi eredményekkel, idénre még több aranyéremmel szeretné öregbíteni a Merkapt Sárkányok hírnevét. A csapattagok lelkesedését és felkészülését nézve erre minden esély meg is lesz, sőt, ha hihetünk a jóslatnak, mely szerint ez az év tele lesz titokzatos és emlékezetes pillanattal, akkor biztosak lehetünk abban, hogy érdemes figyelemmel kísérni a Merkapt sárkányhajó csapat 2012-es szerepléseit is.

A Merkapt sárkányhajó csapata a nagykanizsai győzelem után:

2 Arany és egy kupagyőzelem a Sárkányhajó Országos Bajnokságon!
A Merkaptosok most is a jól bevált csatakiáltással – Ki a jó? Merkapt!!! – lelkesítették a szurkolókat és önmagukat
2011. szeptember 17-én a Lágymányosi Öbölben került megrendezésre
az idei Sárkányhajó Roadshow záró fordulója, melyen a Merkapt Zrt. kollégákból és barátokból álló csapata a céges-mix kategóriában indult.



A Merkaptosok most is a jól bevált csatakiáltással – Ki a jó? Merkapt!!! – lelkesítették a szurkolókat és önmagukat és az első előfutamot 200méteren egy hajónyi fölénnyel meg is nyerték. A második előfutam 200-on szintén a Merkapt sárkányok győzelmével végződött; a végeredményt illető izgalmakat a 200m-es „A” döntő tartogatta és végül a Merkapt sárkányhajósai egy újabb aranyéremmel gazdagabban térhettek haza, valamint kvalifikálták magukat a 2000méteres versenyszámba.

Ebben a kategóriában a rövidtávúval ellentétben nem a beérkezés sorrendje számít, hanem a részidő; az egyes pozíciókból rajtoló versenyzőket 10mp különbséggel indítják, és szigorú szabályok vannak arra vonatkozóan, hogyan lehet megelőzni a másikat. A Merkaptosok az utolsó, 6. pozícióból rajtolhattak.

A küzdelem hevében a Horváth Csaba „Indián” kormányzásával részt vevő Merkapt csapat csak egy dolgot felejtett el; hogy az előttük lapátolókat 10mp előnnyel indították útjukra a versenybírák. Szemük előtt végig az lebegett, hogy meg kell előzniük a versenytársakat, így óriási energiával lendültek előre és söpörték be végül az aranyat.

A szombati örömmámort még egy kupagyőzelem is megkoronázta – a 2011-es Sárkányhajó Roadshow legeredményesebb versenyzőjének a Merkapt Sárkányhajó Csapatát kiáltották ki!

Ezzel az idei Sárkányhajó szezon véget ért – a Merkaptosok már most kezdik a felkészülést a következő évadra. Amíg az idő engedi, vízre szállnak, aztán jönnek a téli alapozó edzések, és ha minden jól alakul, jövőre a cél: hasonló eredményeket szerezni amatőr mix kategóriában.

Szép volt lányok és fiúk, Ti vagytok a jók!

 

Videó:

 

 

Nagykanizsáról is a legfényesebb éremmel tértek haza a Merkapt sárkányok!
A Sárkányhajó Road Sow 4. állomásán, Nagykanizsán, a MERKAPT sárkányhajó csapata ismét aranyérmes lett a szabadidős kategóriában!

Merkapt aranyérem a Tiszafüred Sárkányhajó Roadshow-n

Az idei Sárkányhajó Roadshow 3. állomásán, Tiszafüreden összesen 19 csapat szállt vízre, amatőr, 10 fős és szabadidős kategóriákban. A MERKAPT sárkányhajó csapat legénysége, Horváth Csaba olimpiai bajnok kenus edzői irányításával és kormányzásával a szabadidős csoportban adott számot felkészüléséről, és így utólag bizony be kell vallanunk, nem kis izgalmat okozva a szurkolóknak. A roadshow első megmérettetései az előfutamok voltak, melyeken a 3-3 induló közül az első és második helyezésekkel lehetetett továbbjutni automatikusan a középfutamba. A MERKAPT sárkányok egy nem túl szerencsés eredménnyel, a 3. hellyel zárták a futamot, mindössze két tizeddel lemaradva a második helyen befutott tiszai csapat után, így a továbbjutás egyetlen lehetőségét a reményfutam jelentette számukra.

A két „mérkőzés” között a csapat a mentálisan próbált felkészülni a reményfutamra, ami annyira jól sikerült, hogy egy látványos rajt-cél győzelemmel a Merkaptosok egyenesen a döntőbe evezték magukat. Úgy tűnik, a reményfutam elsöprő győzelme akkora lendületet adott a MERKAPT sárkányoknak, hogy a döntőfutamban magabiztosan szerezték meg az aranyérmet.
A sikeres verseny után megkezdődött a felkészülés a 2011. Sárkányhajó Roadshow következő megmérettetésére, a június 18.-19.-én Nagykanizsán megrendezésre kerülő bajnokságra.

■ Hamarosan kezdődik a Sárkányhajó szezon!

Magyarország nyolc arany- és négy ezüstéremmel diadalmaskodott a 2010. augusztus 27. és 29. között megrendezett Sárkányhajó Világbajnokságon, a cégek közti döntőben pedig csapatunk, a Merkapt Zrt. sárkányhajója az ötödik helyen végzett.

De mi is az a sárkányhajózás?

merkapt sárkányhajóSokszínűsége és sokfélesége miatt már önmagában látványos, amit csak fokoz a benne egy lélekként evező 20 ember, és az ütemet, ritmust diktáló dobos és kormányos összehangolt mozgása. A dobos a menetiránynak háttal ülve foglal helyet a hajó orrában, a tapasztalt kormányos pedig a sárkányhajó farában állva, egy rögzített kormánylapáttal irányítja az evezősöket. Az evezősök két oldalt ülnek és korra, nemre való tekintet nélkül egy hajóban eveznek a győzelemért, melyet csak a leggyorsabb sárkány nyerhet el.

 A sárkányhajó egy olyan speciális, Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) szabványai alapján meghatározott hajó, melyet elől sárkányfej, hátul sárkányfarok díszít. A hajótest 12,49 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt 13,5 méter hosszú lehet. Szélessége 1,15 méter, súlya 250 kg. A lapát hosszának 105 és 130 cm között kell lennie és az IDBF 202a szabványa szerint lefelé szélesedő tollforma az elfogadott. A toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mindkét oldala, amelyben kanál nem lehet.

A sárkányhajó-sportág egyébként több mint 2000 éves, dél-kínai gyökerekkel rendelkezik és misztikumát egy korabeli legenda fonja körbe. E történet szerint a nép által megbecsült Qu Yuan költőt és államférfit – az akkori Chu Királyság Kormánya – hamis hazaárulási vádak miatt száműzte. Yuan tiltakozásul a Mi Lo folyóba vetette magát és a halászok dobolva, lapátjaikkal a vizet ütögetve, csalétkeket a vízbe szórva próbálták elűzni a ragadozó halakat a holttesttől.

merkapt sárkányhajó

A magyarországi hagyomány régebbről ered, mint hinnénk; 1997-ben alakul Győrben az első sárkányhajó klub, de a több csapatos versenyek sorozata csak 2003-ban indult útjára. Rendkívüli csapatépítő és közösségi-szellem formáló ereje van és még csak előképzettséget, úszástudást sem igényel. A csapat szó szerint egy hajóban evez egy és ugyanazon célért, így céges rendezvények egyik egyre népszerűbb aktivitása. Nem véletlen, hogy a Merkapt Zrt., - mint az aktív és sportos életmód támogatója - is felállította saját sárkányhajó-csapatát és teljes erőbedobással készül a soron következő szezonra és versenyekre, felbuzdulva a szegedi VB-n elért ötödik helyezésen.

A szegedi bajnokságra a Merkapt-sárkányok Kozmann György és Csabai Edvin segítségével készültek és Krausz Mihály a magyar válogatott kormányosa irányította a hajót az edzések alatt. A heti két edzés mellett, a Fadd Domboriban megtartott egy hetes edzőtábor jól összecsiszolta a Merkaptos evezősöket, a kemény fizikai erőpróbák mellett nagy hangsúlyt fektetve az evezés-technika tökéletesítésére és az optimális beülési sorrend kialakítására is.

Az idei szezonra való felkészülésről rövidesen beszámolunk, addig is, hajrá Merkaptosok!

2011-es hivatalos sárkányhajó versenynaptár:

http://www.sarkanyhajozas.hu/files/file/dokumentumok/MSSZ_esemenynaptar_2011.pdf

merkapt sárkányhajó csapat

A Merkapt sárkányhajó 2010-es legénysége: Bársony Bernadett (dobos), Bányai Ildikó, Bálint László, Békési Tibor, Buzál Miklós, Csabai Erik, Fülöp Ildikó, Gimesi Kriszta, Ilyés László, Ipacs Endre, Juhász Zsuzsa, Halgas Csaba, Huszárik Szilvia, Kaczeus Zoltán, Kiss Zoltán, Kirnyán Gábor, Koós-Lukács Tímea, Marjai Flóra, Ránics Szabolcs, Stempin Zoltán, Szemán Róbert, Tamás Zoltán, Tóth András és Csada Ágnes (csapatkapitány).

Korábban megjelent cikkeink Sárkányhajó témában:

http://www.merkaptse.siteset.hu/index.php?m=16580&id=5075
http://www.merkaptse.siteset.hu/index.php?m=16580&id=4935

merkapt sárkányhajó
 

2012.03.09 14:16:18   |   Vissza
Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set