Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Csapattagok
Kapcsolat
Fotóalbum
Alapfokú sziklamászó tanfolyamok 2011

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Hegymászó és Túra Szakosztály
Mécs László a Cho-Oyu (8201 m) expedíció tagjaként, a Merkapt támogatásával indult a világ hatodik legmagasabb csúcsára

cho-oyu2010. augusztus 29-én indult Budapestről a Magyarok a Világ Nyolcezresein idei expedíciója, amelynek célja a 8201 méter magas Cho-Oyu-hegycsúcs meghódítása. A Cho-Oyu a világ hatodik legmagasabb csúcsa, amely Nepál és Tibet határán fekszik, légvonalban 20 kilométerrel nyugatra a Mount Everesttől.

A magyar csapat Ferihegy 2A terminálról indult, ahonnan frankfurti és bahreini átszállással érkeztek meg Katmanduba, a nepáli fővárosba. Pár napos ott tartózkodás után a csapat tagjai megközelítik a 4910 méter magasan fekvő alaptábort, majd az 5720 méter magasan álló előretolt alaptábort.

A mászás az akklimatizációt követően szeptember 16-án kezdődik meg, a tervek szerint három magashegyi tábort építenek ki a csúcs elérése előtt. Az expedíciót Kollár Lajos vezeti, tagja a lábamputációból visszatérő Erőss Zsolt, Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója is. A Cho-Oyu-t 1990-ben már meghódította egy magyar expedíció, Erőss Zsolt viszont még nem. Neki ez lehet a kilencedik nyolcezrese.

Az expedícióhoz egy héttel később az alaptáborban csatlakozik Wetzl Péter és Mécs László, akiknek célja, hogy lesíeljenek a 8201 méter magas csúcsról. Mécs László a Merkapt támogatásával vesz részt az expedícióban.


2010. 10. 02. Az expedíció levoul a hegyről
 
Sajnos az október elsejére tervezett csúcstámadási próbálkozásnak sem volt semmi értelme a 7000 méter feletti hóviszonyok miatt. A II-es tábor 7100 méterétől ezúttal sem volt ajánlatos feljebb kísérletezni. Ebben az időben semmit sem változtak a hóviszonyok és nagy valószínűséggel jó ideig nem is fognak. A csapat tehát dolgavégezetlenül kényszerült előbb az I-es, majd ma a felszerelések összeszedése után az 5700 méteren lévő alaptáborba levonulni, és ezzel feladni a további kísérleteket. Az alaptábor mintegy 35 expedíciójának többsége megkezdte a táborok lebontását és a teljes levonulást, nem látva értelmet a további próbálkozásnak.
 
Azért elsején éjszaka egy vakmerő német mászó sikerrel felért a Cho-Oyu csúcsára, de vele beszélve beigazolódott, hogy rendkívül lavinaveszélyes a hegy felső része, és neki nagy szerencséje volt a mély hóban. Erőss Zsoltról csak annyit, hogy kiválóan teljesített a szokatlan, új helyzetében. Természetesen a régi formáját még nem nyerte vissza teljesen - ami érthető is -, de a 7100 méteres lehetőséget és vezető mászó státuszát most is hozta. A síző Wetzl Péter választása volt a legnehezebb, mert a sível fokozott lavinatevékenységet indíthatott volna el, ezért csak a II-es táborból próbálkozott az egyes táborig, 6400 méterre, óvatosan lesízni. Ez sikerült is némi tojástánccal, ereszkedéssel és siklással.

 
Az erős széllel egy időjárási front érkezik, már ma érezni a hatását. Legközelebb kb. tíz nap múlva ígérnek csendesebb időszakot, de a felső régiók hóviszonyán ez nem sokat változtathat. Ezért is hagyja el a hegyet a legtöbb expedíció. Nagyon bizonytalan a hegy mászási feltétele. Az itt régóta szolgáló serpák elmondása szerint ilyen helyzetet még nem láttak. Biztosan lesz néhány eredményes próbálkozás, de azt kivárni sem kis teljesítmény. Nagyon remélem, több baleset nem lesz az idén. A mi expedíciónk 4-én levonul a felső alaptáborból. 3-án este megérkeznek jakok, és ha simán megy minden, 5-én már Katmanduban lehetünk. Három nap kell a felszerelések elhelyezéséhez, a dolgaink elintézéséhez és várnunk kell néhány napot, mert a repülőjegyeink 11-ére szólnak, és 12-én érkezünk Budapestre.
 
Az élet fintora, hogy egy sorozatosan csúcssikereket produkáló expedícióval nem jó érzés csúcs nélkül hazamenni, de ez a helyzet alázatra tanít. Így történt és el kell fogadni. Két ilyen eset történt meg velünk mostanság, a K2 és a Cho-Oyu. A két véglet. Ez a helyzet is mutatja, hogy nincsenek könnyű nyolcezresek.


2010. 10. 01. Nagyon mostohák a körülmények, a magyar csapat nem kockáztat
 
Kollár Lajos október 1-én, pénteken reggel telefonon elmondta, hogy a magyar csapatból mindenki jól van, Erőss Zsolt már 7000 felett jár, de tekintettel a hegyen uralkodó mostoha körülményekre, túl nagy lenne a kockázata egy csúcstámadásnak, így a mászók összepakolják a magyashegyi táborokat és levonulnak az alaptáborba.
 
A szeptember 28-i alaptábori konferencia szerint a Cho Oyu ebben az őszi szezonban nem mászható, eddig egy kínai- és egy serpacsapatot is elvitt egy deszkalavina, de halálos áldozatok szerencsére nincsenek. A veszélyek ellenére pár expedíció még próbálkozik.
 
Időközben a Klein Dávid - Ács Zoltán páros is feladta a 8013 méter magas Sisha Pangma megmászását, mert ott is hasonló körülményeket tapasztaltak.
 
Kollár Lajos jelentése az előretolt alaptáborból:
 
"Mindenki jól van a csapatból, az I-es tábort mindenki elérte, de egyben el is dőlt: a körülmények miatt elmarad a csúcstámadás. Felesleges kockázatokat nem vállalunk, a terep nagyon lavinás. Állítólag láttak egy mászót a csúcs közelében, de ez nem változtat a döntésünkön, mint ahogy az sem, hogy páran még próbálkoznak a csúccsal. A sors furcsa fintora, hogy éppen a legnehezebb - K2, 2005 - és a legkönnyebb nyolcezres - Cho Oyu, 2010 - állított elénk áthághatatlan akadályokat, de el kell fogadni, ez van, lesz legközelebb is."
 
Biztossá vált, hogy a magyar expedíció tagjai a tervezettnél korábban hazatérnek. Mécs László már október 6-án elhagyja Katmandut, 7-én Budapestre érkezik, míg a csapat többi tagja október 11-én száll repülőre, és másnap, október 12-én érkezik meg Ferihegyre.


2010. 09. 29. Mi vagyunk az egyetlen expedíció, akik komoly szándékkal nekivágunk a hegynek.
 
Most megy a közösségi sátorban a tervezés, hol alszunk, mit eszünk, stb... A lényeg, hogy a rengeteg expedíció közül (mondanak 50-60-at, mi 30-at számoltunk) szinte az összes visszafordult és vonulnak lefelé a hegyről. Mi vagyunk az egyetlen expedíció, akik komoly szándékkal nekivágunk a hegynek. A serpák nem hajlandóak, nem mernek tovább menni, mert a megszokott útvonal lavinaveszélyes. Így persze fixkötelek sincsenek a hegyen, tehát a kereskedelmi expedícióknak, nem tapasztalt mászóknak nincs keresnivalójuk a hegyen. A serpák nem mennek többet a hegyre :)
 
Mi megpróbálunk egy új útvonalon felmenni, még 2-a előtt, mert utána jön a jetstream és baromi nagy szél lesz, lefújna bennünket a hegyről. 2-3 körül már 35-40 km/h-s szél lesz, utána pedig ez nagyon megnő... A terv, hogy ma megyünk fel az egyes táborba, holnap a kettesbe és utána onnan mennénk a csúcsra egy hosszú, fárasztó menettel :) Lesz sírás, rívás, fogcsikorgatás...
 
Még nem volt mászó a hármas tábor felett és a serpák is csak kicsivel mentek az fölé, ahol kétszer el is kapta őket a lavina. Mi megpróbálunk variálni az útvonallal, sziklásabb terepen menni, hogy ez ne fordulhasson elő.
 
3-4 nap múlva meglátjuk, hogy mi lesz. Vagy csúcs, vagy visszavonulás...


2010. 09. 28. Cho-Oyu ebben az őszi szezonban az időjárás miatt nem mászható, ennek ellenére a magyar csapat próbál kiskaput találni...
 
Visszaérkeztek az előretolt alaptáborba a pihenők (Wetzl Péter, Gál László és Horváth Tibor) a 4910 méteren lévő alaptáborból, csatlakozásukkal újra együtt a magyar csapat. Közben azonban újabb sajnálatos baleset történt: szeptember 27-én, 7900 méter magasan ismét lavina sodort el hat serpát, közülük az egyik állapota életveszélyes. Az elhúzódó monszun miatt ugyanis sok hó esett a felső régiókban, majd a hirtelen lehűlés következtében ez a réteg megfagyott, mielőtt hozzá tudott volna kötni az alatta lévőhöz. Ez okozta a hegyen az eddigi ún. réteges, vagy deszkalavinákat.
 
A 28-i alaptábori konferencia szerint a Cho-Oyu ebben az őszi szezonban nem mászható, és erre a véleményre hajlik a magyar csapat is. Ezt alátámasztja az is, hogy az idei nagyszámú expedíció ellenére a fix köteleket kirakó serpákon kívül még senki sem járt a III. magashegyi táborban. Kollár Lajos telefonon beszélt a Klein Dávid - Ács Zoltán párossal is, akik a 8013 méter magas Sisha Pangma megmászását tervezik. Elmondásuk szerint hasonló problémákkal küzdenek ott is.
 
Kollár Lajos jelentése az előretolt alaptáborból:

 
"Több expedíció is  csomagol, sőt már el is hagyta az alaptábort. Folyamatos leköltözések vannak, a teherhordók ürítik ki a hegyet. Ennek ellenére a magyar csapat holnap reggel elindul az I-es, és délután a II-es táborba szemrevételezni a helyzetet, esetleges kiskaput találni a továbbjutásra. A felszereléseket úgyis le kell hozni. A sízőknek (Mécs László, Wetzl Péter) megfontolt programot kell kidolgozni. Az eredeti elképzelés biztosan nem kivitelezhető a lavinaveszélyes hóviszonyok miatt, tudniillik a sível komoly, újabb lavinaszakaszok indíthatók el! Mindezeket egybevéve, nagyon kétesélyes a további munka."


2010. 09. 28. Sohasem voltak ilyen rossz hóviszonyok a Cho-Oyun
 
Erőss Zsolt üzenete:
 
Szept. 27-e reggel és délelőtt még nagyon jó hangulatban telt. Végre úgy éreztem jól terhelhető a lábam, nem fáj, délkörül elmentem túrázni. A hegyre fotózva a fixkötelező serpákból öt a csúcstömbön járt. Csak azért akartam egy jót menni a délelőtti kártyaparti után, hogy ne legyen tunyulás. A moréna elégé meggyötörte a csonkom és amint letértem az útról folyton izgalmas helyzetekbe keveredtem. Végül kb. 3 óra múlva, délután visszakavartam az alaptáborba. Ott viszont hangulatváltás volt, mert újabb lavinabaleset történt. Rögtön le is csekkoltam a fotóimon a helyzetet és az újabb felvételeken jól láthatóvá vált a deszkalavina nyoma.
 
Eddig időjárás, csúcstámadási napok egyeztetése zajlott, most minden megtorpant. A felvételeken jól látszik, hogy a deszkalavina egy olyan gerinc ill. borda alól indult el, ahová a szél még bepakolt havat. Szerencsére nem volt nagy lavina, az öt érintett serpából kettőt mondtak sérültnek. A súlyosabb sérült már este az alaptáborba érkezett egy nagy mentőcsapattal, saját lábon szaladva. 28-án újabb nagy megbeszélés volt a kínaiak álttal irányítva. A fent járt serpák szerint sohasem voltak ilyen rossz hóviszonyok a Cho-Oyun. Ennek ellenére a fent jártak jól haladtak, most 28-án délelőtt is haladnak a hármas tábor felé.
 
Szóval van némi lavinaveszély, de talán kikerülhető. Csúcstámadó időjárást 30-án és október 1-re mondanak. 28-án mégsem indulunk, de 29-én remélem igen. Sok csapat most feladta, majd csak akad, amelyik most velünk nekivág. Szóval megnézzük közelebbről a helyzetet és ha jól alakul még a csúcsot is elérhetjük, bár inkább sokadik csapatként caplatunk volna fel.

Korábbi események:

2010. 09. 08.- 2010. 09. 25.

2010. 08. 25.- 2010. 09. 08.

[1] [2] [3]

2010.10.04 13:55:14   |   Vissza
Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set