Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Egyéb hírek
Hajrá Nagy Sportágválasztó!

A nehézségek ellenére mégis dübörög tovább a Nagy Sportágválasztó

A március 31-én összehívott sajtótájékoztatónkon a borús gondolatok is nyilvánosságot kaptak. Hiszen a Merkapt Maraton Team SE szinte állami feladatokat átvállalva indította útjára és tette országossá, számos szervezőpartner közreműködésével a sportot népszerűsítő rendezvénysorozatot, de mai napig elsősorban önerőből (nagyon szerény szponzorációs és egyéb támogatással), rengeteg önkéntes munkával működteti tovább az eseményt.

Bár az állami vezetés minden fórumon a sport stratégiai fontosságát hangsúlyozza, ez a kivételes, gyakorlati haszonnal bíró rendezvény mégsem kapja meg a neki kijáró támogatást, pedig 2010-ben a 16 vidéki és két budapesti Nagy Sportágválasztónak több mint 90 000 látogatója volt, s országosan adott lehetőséget gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, hogy a sportágak közelébe kerülhessenek és a mozgásformákat kipróbálva, élményt szerezve dönthessék el, melyik sportág áll hozzájuk a legközelebb.

sajtótájékoztató nagy sportágválasztó

Koós-Lukács Tímea, a rendezvény főkoordinátora elmondta: „A rendezvényen a sportágak kipróbálási lehetőségén túl a megjelenő élsportolókkal, olimpikonokkal való találkozás (sőt, sok esetben együtt sportolás) is életre szóló élményt szerez a gyerekeknek, látogatóknak. Napjainkban különös jelentősége van, hogy a példaképek sorában is ott legyenek olimpikonjaink, élsportolóink, akik valódi teljesítménnyel, akarattal, kitartással értek el eredményeket, szereztek hírnevet, dicsőséget hazánknak. Fontos hogy ők is minél több fórumon, eseményen megjelenjenek és találkozzanak a gyerekekkel, hogy ne csak a bulvár-média által felkapott „celebeket” lássák, hanem a valódi értéket képviselő sportolókat is, akik valóban követendő példaként jelenhetnek meg előttük. A Nagy Sportágválasztó egy közösségi fórum, egy lehetőség, lehetőség a találkozásra a sportágak, a sportolók, a gyerekek és a szülők között, azt segíti, hogy minél könnyebben egymásra találhassanak a sportot kínálók és a sportot kívánok, sőt azok is akik még nem tartoznak a sport szerelmeseinek táborába, hiszen a rendezvényen a gyakorlati sportélményt szerezve önmagától felgerjesztődik a sportvágy!”

sajtótájékoztató nagy sportágválasztó

A sajtótájékoztatón Firnicz József, a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás igazgatója őszintén elmondta, hogy addig amíg nem tapasztalta meg személyesen a rendezvény hangulatát, hatásait, nem tartotta sokra ezt a kezdeményezést, de a tavaly szeptemberi rendezvényen, látva a szakadó esőben sportoló, kézilabdázó gyerekek ezreit, akik fittyet hánytak a zord időjárási körülményekre, egycsapása megváltozott a véleménye a  Nagy Sportágválasztóval kapcsolatban, és teljes körű együttműködéséről biztosította a szervezőket sportága tekintetében.

sajtótájékoztató nagy sportágválasztó

Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára méltatta a rendezvény céljait, eredményeit, kapacitálta a sportszövetségeket, egyesületeket az együttműködésre és kiemelte milyen fontos, hogy ezen az eseményen neves sportszemélyiségekkel, élsportolókkal is találkozhat a közönség, valamint, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is jó lehetőség  a megfelelő mozgásforma kiválasztására.

Ipacs Endre, a Nagy Sportágválasztó főszervezője megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a nehézségek ellenére töretlen lelkesedéssel haladnak tovább és találnak egyre több szervezőpartnerre vidéken is. Így 2011-ben a fővárosi két (májusi és szeptemberi) rendezvény mellett már legalább húszra bővül a vidéki helyszínek száma. Megemlítette, hogy a Nagy Sportágválasztó a felépítése és országos lefedettsége okán akár hungarikumnak is nevezhető és európai szinten is büszkék lehetnénk rá.

sajtótájékoztató nagy sportágválasztó

Csabai Edvin, tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus megkapó élményét mesélte el a tavalyi Szegedi Nagy Sportágválasztóról, amikor egy kislány fehér harisnyában és piros lakkcipőben állt a focikapuban teljesen megbabonázva a lehetőségtől és anyukája – gyermeke ruháját féltő - szava ellenére sem mozdult el a helyszínről: „Anyu én még maradni akarok, ez nagyon tetszik!”

Ezt követően hangot adott elkeseredésének: „Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen rendezvénysorozat nem kapja meg a kellő támogatást?”

A borús mondatok után lelkesítő kis szurkolótábor adott még pozitívabb végkifejletet a sajtótájékoztatónak, hiszen a Liszt Ferenc Általános iskola 2.b osztályából szaladt be jónéhány – a Budapesti Nagy Sportágválasztón már korábban résztvevő  - gyermek és mesélte el élményeit a rendezvényről, s kiáltotta kórusban: „Hajrá Nagy Sportágválasztó!”

sajtótájékoztató nagy sportágválasztó

A tájékoztatón egy kedves idézet is elhangzott a Nagy Sportágválasztó által előzetesen meghirdetetett „A sportról gyerekszemmel” c. esszépályázat egyik művéből, melyet a 11 éves Heiszman Henrik írt Nyékládházáról. A kis fogalmazás arra is választ adott, hogy a szervezők miért tartják annyira szívügyüknek a Nagy Sportágválasztót és ezen keresztül a sport népszerűsítését.

„Mit nyernék és mit veszítenék, ha nem sportolnék? Hát…naponta minimum négy órával több szabadidőm lenne. …Hamarabb lefekhetnék, nem kellene este holtfáradtan tanulnom, többet lustálkodhatnék, nem kellene folyton rohanni, hogy minden beleférjen egy napba, minden egyes edzésen gatyáig izzadni...

Mi lenne velem, ha nem sportolhatnék? Lehet, hogy többször lennék beteg. Soha nem állhattam volna fel a dobogó legfelső fokára, mosolyogva vára, hogy fotózzanak…nem lehettem volna „Jó tanuló, jó sportoló”, legfeljebb jó tanuló. Nem kaptam volna annyi dicséretet, kitüntetést. Nem lenne annyi jó barátom az egész országban, és külföldön…Talán nem is tudnám kezelni a sikereket, és elviselni a kudarcokat. A sport erre is megtanít.

Tudom, hogy a szüleim akkor is szeretnének, ha nem lennék sikeres, de nagyon jó érzés, hogy ennyire büszkék rám.
Szóval a sport olyan nekem, mint egy kanál méz a reggeli teámban. Anélkül is meginnám, de nagyon hiányozna…”

Nagy Sportágválasztó 2011-es időpontjai és helyszínei:

VIII. Budapesti Nagy Sportágválasztó: 2011. május 27-28.
IX. Budapesti Nagy Sportágválasztó: 2011. szeptember 16-17.

Helyszín: Merkapt Maraton Sportközpont, 1106 Budapest, Maglódi út 12/A

 

2011-es vidéki helyszínek és időpontok:  

MÁJUS     SZEPTEMBER  
Békés 2011. április 29-30.   Paks
2011. szeptember 2-3.   
Dombóvár 2011. május 6-7.
  Kecskemét 2011. szeptember 9-10.
Debrecen
2011. május 13-14.    Orosháza 2011. szeptember 9-10.
Dunaújváros 2011. május 20-21.   Szekszárd 2011. szeptember 9-10.
Zalaegerszeg 2011. május 20-21.   Szombathely 2011. szeptember 9-10.
Nyíregyháza 2011. május 20-21.   Veszprém 2011. szeptember 16-17.
Pécs 2011. május 27-28.   Eger 2011. szeptember 23-24.
Hódmezővásárhely 2011. május 27-28.   Szentes 2011. szeptember 23-24.
Szeged 2011. június 3-4   Hódmezővásárhely

2011. szeptember

 

További helyszínek időpontegyeztetés alatt: Győr, Miskolc, Kaposvár, Siófok, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya

 

vidéki helyszínek

Fotó: Vörös Nándor

További információ: www.sportagvalaszto.hu

2011.04.01 09:31:24   |   Vissza
Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set