Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Egyéb hírek
Csúcsdöntés az I. Debreceni Nagy Sportágválasztón

Az eddigi legsikeresebb vidéki helyszínként debütált Magyarország legnagyobb országos sportrendezvény-sorozatának debreceni állomása.

Különleges helyszín számunkra Debrecen. Különleges, mert Debrecenben kezdődött a Merkapt Maraton Team Sportegyesület története - amikor 2005-ben néhány lelkes mountainbike-os életre hívta a csapatot - és különleges, mert a Budapesti Nagy Sportágválasztó mellett a debreceni eseményt rendezi saját erejéből az egyesület.

Szeptember 3-án, a péntek reggeli 9 órás kapunyitás előtt már gyerekhad sorakozott a Debreceni Sportcentrum bejárata előtt. Az előzetes regisztrációk alapján minimálisan 4500 gyermekre és kísérőtanárra számítottunk az első napon, de a rendezvény ennél jóval nagyobb látogatói számot vonzott, hiszen 5110 pedagógus kísérettel érkező gyermek jelent meg az I. Debreceni Nagy Sportágválasztón. Mivel 14 órától már a családok is a helyszínen sportoltak az első nap közönséglétszáma összesen 6720 lett!

 

debreceni nagy sportágválasztó

 

Már javában "dübörgött" a rendezvény, amikor az ünnepélyes megnyitóra 10 órakor sor került a színpadon. Kósa Lajos Debrecen város polgármestere, a rendezvény fővédnöke, lelkes szavakkal köszöntötte a rendezvény résztvevőit, a sportágakat, az élsportolókat, a közönséget és a szervezőket. A polgármester úr sportolásra biztatott mindenkit, abban bízva, hogy a megjelenő több mint 50 sportág között minél többen megtalálják a hozzájuk leginkább illő mozgásformát. Kósa úr egy kisfiút hívott a színpadra és közösen lőtték el a startpisztolyt, mely stílusos, sportos megnyitása volt az I. Debreceni Nagy Sportágválasztónak.

 

A rengeteg gyermek lázas érdeklődéssel vette birtokba az Oláh Gábor utcai Sportcentrumot és szűnni nem akaró lelkesedéssel próbálták ki a megjelenő sportágakat, a sportági képviselők pedig kivételes türelemmel és lelkesedéssel foglalkoztak az érdeklődőkkel.

 

A debreceni és hajdú-bihar megyei sportegyesületek igazán színvonalas, ötletes sportági kitelepüléseket produkáltak, nehéz választás elé állítva a látogatókat, hova is menjenek elsőként! Olyan kívánatossá tették a sportot, a mozgást, hogy Ipacs Endrének, a rendezvény főszervezőjének mondása itt is igaznak bizonyult: "Ha itt valaki nem kap kedvet a sporthoz, azzal igazán komoly baj van!".

 

debreceni nagy sportágválasztó

 

Majdnem hatvanra bővült a behirdetett sportági paletta, hiszen az Oláh Gábor utcai Sportcentrumban 53 sportág jelent meg, a kihelyezett "vizes" sportági helyszínen, a csónakázó tónál pedig az evezés, a kajak, a kenu, a rafting, a sárkányhajó sportágak, sőt még a "verseny-vízibicikli" is kipróbálható volt.

 

A csónakázó tónál nem kisebb sportszemélyiség, mint Atlanta olimpiai bajnoka, Horváth Csaba ("Indián") mutatta meg a kajak-kenu csínját-bínját, és kivételes pedagógiai érzékkel instruálta a csillogó szemű gyerekeket, akiknek valóban unikum volt, hogy ebben a kis sport- vízi paradicsomban lapátot ragadhattak és eddig csak a televízióban látott sportágakba kóstolhattak bele. Pénteken Csabai Edvin, tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus is szinte egész nap a helyszínen volt. A kihelyezett vizes sportági helyszínt Németh Szabolcs ifi világbajnok kenus vezényelte.

 

debreceni nagy sportágválasztó

 

A legnagyobb sikert a színpadon Risztov Éva és Sebestyén Júlia mellett, kétség kívül Erdei Zsolt megjelenése aratta, aki hősiesen állta az autogramkérők tömegének rohamát és a látogatók nagy örömére a sportcsarnokban felállított ökölvívó ringben is játékos küzdőpartnere volt sokaknak.

 

Az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, mely szombaton is verőfényes - sőt néha már izzasztó - napsütésben folytatódhatott. Az érdeklődés a második napon sem volt kisebb, csupán annyi volt a különbség, hogy a látogatók nem rohamszerűen, szinte egyszerre, délelőtt, hanem folyamatosan érkeztek a Sportcentrumba, így jobban eloszlott az érdeklődők hada, mindazonáltal sok szünetet, pihenőidőt így sem hagytak a sportágaknak, akik a nap végére ugyan tikkadtan, de átlelkesülten zárhatták a napot, idézve: ennyi érdeklődővel még soha nem találkoztak!

 

Szombaton ismét vendége volt a rendezvénynek Risztov Éva, aki a felállított úszómedencéknél tanácsokat adott a gyerekeknek a sportággal kapcsolatban, de ezen a napon is találkozhattak a látogatók Horváth Csabával a sárkányhajóban, a csónakázó-tónál. A szombati nap új vendége Hadfi Dániel Európa-bajnok cselgáncsos volt, akitől nemcsak autogramot lehetett kérni. Saját sportági helyszínén, a judo-szőnyegen több órán keresztül ismertette lelkes érdeklődők sokaságával a sportág alapjait. Dani aztán a vizes sportágban saját magát is próbára tette és még a "verseny-vízibicikli" kormányához is odaült.

 

debreceni nagy sportágválasztó

 

A szombati nap látogatószámára is igen büszkék vagyunk hiszen közel hétezren jöttek el ezen a napon is. Így a végső mérleg közel 14 000-es látogatói, résztvevői számot mutatott. Ez a hihetetlen és minden várakozást felülmúló eredmény annak is köszönhető, hogy Debrecen város önkormányzata, sportegyesületei és oktatási intézményei mellett Hajdú-Bihar megye is ugyanúgy szívügyének érezte a rendezvényt és mindent megtettek azért, hogy széles körben ismerjék meg ezt a kezdeményezést, mind a sportágak, mind a látogatók.

 

Koós-Lukács Tímea, a rendezvény főkoordinátora messzemenőkig elégedett volt a kiváltott sikerrel és látogatói számmal. "Tapasztalatunk szerint a legkönnyebben úgy lehet megszerettetni a sportot, ha közel hozzuk a gyerekekhez (de akár a felnőttekhez is) a lehetőséget, így saját maguk ébrednek rá, hogy mozogni jó! - belülről jövő késztetésnek és nem kívülről jövő kényszernek tekintik azt. A gyakorlatban - edzők, élsportolók, olimpikonok instruálása mellett - kipróbálható sportágak, aktív tapasztalást, igazi sportélményt adnak, s ezáltal pozitív irányba tudják befolyásolni a sporthoz való hozzáállást, viszonyulást. Reméljük, hogy rendezvényünkkel sokat tettünk azért, hogy Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében a pedagógusok, a gyerekek, a szülők és a sportágak egymásra találjanak, hogy megismerjék a rendkívül széles választási palettát a sportágak terén. Bízunk benne, hogy a Debreceni Nagy Sportágválasztó valóban pozitív hatásokat váltott ki és itt is egyre több ember életének természetes részévé válik a rendszeres testmozgás."

 

erdei zsolt nagy sportágválasztó

 

A Merkapt SE nagyon hálás a pozitív fogadtatásért, amelyben a város részesített minket és köszönetet mondunk minden együttműködő partnernek a segítő közreműködésért. Csak így jöhetett létre, hogy Debrecen az összes eddigi vidéki városban megjelenő Nagy Sportágválasztó rendezvényt felülmúlta, mind a sportágak, mind a látogatói létszám terén!

 

A sikerre való tekintettel jövő májusban ismét a sportágválasztásé a terep Debrecenben!

 

További információ: www.sportagvalaszto.hu/debrecen

2010.09.06 16:23:05   |   Vissza
Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set