Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Csapattagok
Magunkról
Eseménynaptár

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Kajak - kenu szakosztály
Csabai Edvin leteszi a lapátot

Sportolóként az élet néha borzasztóan egyszerűnek tűnik, miközben persze borzasztóan bonyolult. Egyszerű a feladatod: mást sem kell tenned, csak megcsinálni mindent, amit mondanak, de azt tűzön-vízen át, hóban-fagyban, esőben-szélben, mindig, mindent.

Aztán persze minden borzasztó bonyolulttá válik, amikor ott állsz a rajtban, és mindenkit neked kéne megverned … egyedül!
És aztán minden megint nagyon egyszerű, amikor felállsz a dobogó tetejére. Ha nem sikerül,   iszonyú nehéz, feldolgozni a vereséget és újra talpra állni. A mechanizmusok maguktól jönnek, tested és elméd gépként működik, erre törekszel minden percben, hiszen ez sikereid kulcsa.

Egy délután hazamegyek az edzésről, ledobálom a cuccaimat, iszom valamit, és pohárral a kezemben a szögre akasztott érmeimhez megyek. Elkezdem nézegetni őket, és az évszámokat olvasva előjönnek az emlékek. Percekig állok így ott, majd villámként nyilall belém valami. Azelőtt sosem csináltam ilyet. Leteszem a poharat, leülök és akkor már tudom….abbahagytam. Úgy tekintettem vissza a mögöttem álló másfél évtizedre, mint egy kirakós játékra, amelynek az utolsó darabja is a helyére került.

Na de mégis miért? Mert - mint már oly sokszor - az idei sikeres világbajnokság után is problémákkal kezdődik a következő szezon? Nem, az nem lehet, ezek a dolgok eddig is mindig inkább megerősítettek elszántságomban. Napokig töprengtem, mire eszembe jutott a válasz.

csabai edvin

A tavalyi világbajnokságon Portugáliában épp az egyes versenyemre melegítettem, mikor valaki hátulról megérintett. Megfordultam, és láttam, hogy a spanyol Merchan az, – korunk vitathatatlanul egyik legnagyobb alakja. ( Hozzáteszem nem kenus, hanem kajakos. )
Kérdezem miért érintett meg, mire a felelet: - Sebezhetetlen vagy, szükségem van egy kevésre a szerencsédből! Összemosolygunk, majd sok szerencsét kívánok neki. Ő azt mondja, nem kíván nekem, ez nálam úgyis természetes.
   Az egyes versenyében ötödik lett, egy km-rel a cél előtt elrontotta a beszállást. Szerencsére a párost másnap megnyerték, így nem volt lelkiismeret-furdalásom.
Este a verseny utáni banketten odajön hozzám, és csak annyit kérdez: – Hányadik?
–    17.!
Letérdel elém, meghajol és csak annyit mond: – Te vagy a király!

Nagyon zavarba ejtő volt a dolog, hiszen majd’ minden versenyző látott minket, hirtelen nem is tudtam mit kéne tennem?!
Most már tudom, hogy ez volt a legnagyobb elismerés, amit valaha kaptam.

A végső döntést megkönnyítette, hogy időközben  Kozmann Gyurival, a sportot  széles körben népszerűsítő rendezvények szervezésébe fogtunk, és az  ő sportmúltjából már jól ismert dinamizmusa és életszemlélete magával ragadott engem is.
Méltatlan lenne, he nem említeném meg azokat az embereket, akiknek szintén sokat köszönhetek

Nagyon köszönöm Ludasi Robinak azt a 15 évet, amit együtt dolgoztunk. Néha viharos volt a kapcsolatunk, de ha ma egymás szemébe nézünk, ki sem kell mondani, mindig tudom, hogy ugyanarra gondolunk.
Köszönöm Reményi Péternek hogy mindig mellettem állt, ő volt az, akit tizenhetedszer is megríkattam.
Köszönöm Szemán Róbertnek, hogy megmutatta nekem – Forest Gumpot idézve: „az a hülye, aki mondja” – csak talán úgy „az a hülye, aki az élsportot nem tudja üzleti alapokra helyezni”!

Köszönöm a Magyar Kajak-kenu Szövetségnek, Schmidt Gábornak, hogy kiállt mellettem akkor is, amikor az nem volt könnyű.

És köszönöm annak a barátomnak, aki a sportban mindig példaként szolgált nekem. Az ő elvesztése ütötte az első léket a hajómon. .…És mára elfogyott az erőm, hogy így továbbmenjek.

Csabai Edvin

2010.01.21 08:42:36   |   Vissza
Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set