Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Csapattagok
Magunkról
Eseménynaptár

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Kajak - kenu szakosztály
Komplex tájékoztatás a 2000m kontra 500m témával kapcsolatban

Tisztelt Kajak-Kenus Versenyzők!

Eljuttattuk észrevételeiteket sporttársainkhoz, illetve az MKKSZ vezetőihez és mellékeljük a válaszokat a masters versenyekkel kapcsolatosan. Kérünk benneteket, olvassátok el figyelmesen a mellékleteket, valamint a Merkapt SE honlapjára is rátettük az egész anyagot a hozzászólásaitokkal együtt. Ezekből a levelezésekből láthatjátok, hogy az ez évi versenyrendszer kísérleti jelleggel került bevezetésre, semmi sincs kőbe vésve, alapvetően a masters versenyzők többségi véleménye dönthet. A Szövetség csak keretet kíván biztosítani törekvéseinknek és mindannyiunk közös célja, hogy minél nagyobb számú résztvevővel minél jobb versenyeken vehessünk részt. November 25-én fog egyeztetni az MKKSZ vezetése és a Masters Bizottság, amely nagyon fontos a jövő év szempontjából. Kérjük, aki még nem fejtette ki észrevételét, az most tegye meg és küldjön válasz e-mailt, hogy lehetőség szerint képviselve legyen a többség álláspontja. Várjuk a másik oldal véleményét is, akiknek bejött az új masters versenyrendszer (minden futam döntő, és 500m helyett 2000m volt). Az eddigi vélemények alapján 98%-ban mindenki ellenezte az új lebonyolítást.
Közületek sokan bizonyára tudják, hogy egyesületünk szervezi a Nagy Sportágválasztó Nap rendezvénysorozatot, ezért úgy érezzük, hogy néhány személyes véleményt az üggyel kapcsolatban meg kell osztanunk veletek. Mi, mint a Sportágválasztók szervezői, több mint 90 szakági szövetséggel vagyunk kapcsolatban, látjuk belső működésüket, versenyeiket, edzőik felkészültségét, lelkesedését és azt kell mondanunk, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a magyar kajak-kenu sport szervezettsége az első három között van, sokkal jobban és demokratikusabban működik, mint más sportági szövetség. Higgyétek el, hogy aki csak egy szövetség munkáját látja, építő kritikákat fogalmazhat meg. Összehasonlításul más szövetséggel mi látjuk, érzékeljük a különbséget akár marketingről, akár versenyszervezésről legyen szó. Jelentős olimpiai sportágak szakmai szövetségei nem tudnak ilyen masters versenyt rendezni és jórészt nem is rendelkeznek ekkora tömegbázissal. Ezért kérjük, fejtsétek ki véleményeteket és mindenki jobbító szándékkal viszonyuljon az ügyhöz, hiszen a cél közös: a magyar kajak kenu sport népszerűségének és elismertségének fokozása. Tehát most fejtsétek ki a véleményeteket, hogy ne a megbeszélés után jöjjenek az okosságok. Várjuk a további hozzászólók véleményeit az ipacs.endre@merkapt.hu címre.

Záró sorként emlékeztetünk ezúton mindenkit, hogy 2010 február 20-án mindenkit szeretettel várunk a III. Masters Fizikai Felmérőn a Merkapt Sportközpontban.

Sportbaráti üdvözlettel:           


2009.11.19.                                                                 Szemán Róbert és Ipacs Endre
                                                                                             Merkapt SE tagjai

 

Kimásoltuk tájékoztatásul a témával kapcsolatban az idei MKKSZ-Masters Bizottság közötti levelezéseket:Tisztelt Bizottság,

napirendünk – szubjektív véleményem…

A verseny: a 200 és 2.000 méter igazodik az ICF masters verseny távjához, elméletileg a 2.000 méteres táv kevesebb veszélyt rejt, mint az 500.
Javaslom, ezt egyelőre ne vitassuk, lássuk, mit hoz.

A fix versenyprogram:
a verseny legyen tervezhető a versenyzők számára, lehessen tudni, hogy jövőre is ugyanakkor lesz ugyanannak a számnak a rajtja, mint idén, vagy két év múlva. Ez még fontosabb a 2.000 méter miatt, hiszen, ha valaki(k) két hosszú számot szeretnének menni, akkor tudniuk kell, mennyi idő telik el az első befutástól a második rajtig, és persze nem fognak olyan számokba nevezni, amely az egymáshoz való közelség miatt nem teljesíthetők. Javaslom is, legyen valamilyen előírás, hogy ha nincs a két szám között legalább ……… perc, a másodikból automatikusan törölni kell. Ezt a VT-nek kellene kidolgozni szoros konzultációban a Bizottsággal.

A rugalmas versenybíróság:
előre dönteni kellene arról, hogy a Velencei-tavi verseny(ek)en a Masters Bajnokság élvezzen prioritást az Eszkimó-Indiánnal szemben. Ha az időjárási körülmények indokolják, lehessen „megfordítani”, vagy feljebb „vinni” a pályát. Gondolom, nincs különösebb jelentősége, ha emiatt a kicsik nem pontosan 2.000 métert mennek, hanem pár száz méterrel rövidebbet. Hiteles csúcsokat nem jegyeznek fel.

A visszaváltoztatás lehetősége:
ha a 2.000 méteres távok nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket (kevés induló, érdektelenség, egészségügyi problémák), térjünk vissza a nálunk bevált 200 és 500 méteres távokhoz – a Síkvizi Masters Bajnokság nem valamiféle felkészülési lépcső az ICF masters versenyeihez, azokon a hazai versenyekhez képest a magyarok töredék-létszámban vesznek részt.

Aszód, 2009-03-24

Dr. Jólesz JózsefTisztelt Elnökség!

Bizottságunk ma megtárgyalta azokat a kérdéseket, melyeket a síkvizi master bajnokság megrendezésével kapcsolatos változások hoztak felszínre.
Jelen voltak:
Balogh Anikó, Berekalli Éva, Vajda Vilmos, Galler Gábor, Szénási András, Novotny László, Karpeta János (bizottsági tagok), Horváth Péter, Weisz Róbert, Kovács Béla, Mohácsi Ferenc (meghívottak), Jólesz József (ügyvez. elnök)
Érdeklődéssel elfogadtuk, hogy 500 méter helyett 2.000 méter lesz a hosszabbik táv. (Egyes vélemények szerint ez az egészségkárosodás veszélye szempontjából kevesebb kockázattal jár, mások szerint ez csak egyéni indítású versenynél igaz, együttes indítás esetén nem törekszenek egyenletes sebesség elérésére, hanem a verseny első szakasza inkább rövidtávra hasonlít.)
Innen kezdve a tárgyalás arról szólt, hogyan legyen a verseny könnyebben lebonyolítható, hogyan tartsuk meg a jelenlegi szépszámú master-versenyzőt a sportágban.
A javaslataink:
- A verseny első napján kerüljön sor a 2.000 méteres számokra, melyek egyenes pályán fussanak le. Délelőtt az egyes, délután a páros és négyes számok.
- Egy versenyző legfeljebb két 2.000 méteres számban indulhat, de ebből az egyiknek kötelezően egyesnek kell lennie. (Így biztosítható a biztonságos pihenőidő a két szám között.
- A verseny második napján kerül sor a 200 méteres futamokra.
- Egy versenyző legfeljebb három 200 méteres számban állhat rajthoz.

- Megszűnik a továbbjutásos rendszer, hanem az European Masters  Challenge mintájára minden futam döntő, amelyekben érmeket kapnak a helyezettek.
- Azokban a versenyszámokban, amelyekben ilyen helyzet alakul ki (a gyakorlat szerint a fiatalabb korosztályok, főleg férfi K-1, K-2) az „elvi” egy döntő pontszámait elosztják a gyakorlati döntők számával, és a helyezettek minden futamban annyiad pontot kapnak, ahány futam lemegy.
- Nem vetettük el annak lehetőségét, hogy önkéntes alapon, versenyen kívül egy-egy „szuper-döntőt” is megrendezzenek, melyben akár több korcsoport helyezettjei indulhatnának el.
- Ezen változtatásokkal a tényleges nevezők számától majdnem függetlenül évekre előre meg lehetne tervezni a verseny programját, ami pedig azt könnyítené meg, hogy a versenyzők előre tudhatnák, hogy mely számokra nevezhetnek anélkül, hogy ne kelljen túl rövid pihenőidőkkel rajthoz állni, ne okozzon problémát a hajócsere. (Weisz Róbert megkísérli kidolgozni a fix versenyműsort, és ebben a Bizottság tagjai segítik.)
- A versenybíróság elnöke legyen messzemenően rugalmas, ha – főleg a Velencei-tavi pályán – az időjárás miatt a 2.000 méteres távot rövidíteni kell, vagy a 200 méter rajtját feljebb „vinni”, esetleg a rajt és cél helyét megfordítani. Természetesen adott esetben Szolnokon, vagy Szegeden ilyen probléma nemigen adódhat.
- Továbbra is fenntartjuk, hogy amennyiben a Szövetség anyagi helyzete lehetővé teszi, a versenyt Szolnokon, illetve Szegeden rendezzék.
- Ha a 2.000 méteres távok nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket (kevés induló, érdektelenség, egészségügyi problémák), térjünk vissza a nálunk bevált 200 és 500 méteres távokhoz, hiszen a Síkvizi Masters Bajnokság nem valamiféle felkészülési lépcső az ICF masters versenyeihez, amelyeken a hazai versenyekhez képest a magyarok töredék-létszámban vesznek részt.

- A Szövetség tegyen lépéseket annak érdekében, hogy ez a versenyünk tegyen szert hivatalos, nemzetközi ismertségre, legyen nyílt, nemzetközi verseny, amelyen az MKKSZ-nél nem regisztrált versenyzők részvételi, vagy szervezési költséget viselnének. A Szövetség természetesen ezzel a versennyel kapcsolatban nem vállalna magára semmiféle szállással ellátással kapcsolatos feladatokat, a külföldi versenyzők turistaként tartózkodnának Magyarországon.

Kérjük a fentiek megértő tudomásul vételét, és határozatba foglalását.

Budapest, 2009-04-01

Jólesz József


Tisztelt Masters Bizottság, Masters Versenyzők!

A Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez a Masters Bizottság és több masters versenyző által eljuttatott, a masters versenyekkel kapcsolatos leveleire válaszolva.

2009. márciusában Dr. Jólesz József vezetésével a Masters Bizottság az MKKSZ képviselőinek jelenlétében tárgyalta a 2009-évi Masters Bajnoksággal kapcsolatos kérdéseket (emlékeztetők mellékelve).
Ezen az ülésen elfogadásra került, hogy a Masters OB programjában, a nemzetközi irányokhoz igazodva bevezetésre kerül a 2000 méter, mellette megmarad a 200 méter. Ezt a bizottság elfogadta, a résztvevők azt kérték, legyen az versenyzőknek lehetősége 2 db 2000 méteres versenyszámban is rajthoz állni, ezért a bajnokságon délelőtt az egyes, délután a csapathajós számok kerültek megrendezésre.
Szintén itt került elfogadásra – masters bizottsági javaslatra – a 200 méteres versenyekkel kapcsolatban, hogy az European Masters Challenge mintájára minden futam döntő legyen.
Az ülésen elhangzott, hogy ezek a döntések nem kőbe vésettek a jövőre nézve, a tapasztalatok elemzése után a következő években legyen lehetőség változtatásra.
A fentiekből is látható, a Szövetség nem a mastersek „feje felett”, hanem a Masters Bizottság bevonásával alakította ki a 2009-évi verseny programját.

A verseny helyszínével kapcsolatos felvetések.
Többször megfogalmazásra került az az igény, hogy a Masters OB önálló versenyként Szegeden, rajtgéppel kerüljön megrendezésre.
Az elmúlt években a T-Mobile Szabadidősport Fesztivál keretében zajlott a bajnokság, amely azon túl, hogy néha zsúfoltság volt a pályán, rengeteg előnnyel is járt. Elsősorban azért, mert a T-Mobile által támogatott Szabadidősport Fesztivál – amelybe elsősorban a sárkányhajó tartozik– keretén belül, költségtakarékosan tudtuk a mastersek versenyét megrendezni. Amennyiben a Masters OB-t Szegeden rendezzük, elveszik ez a lehetőség, ráadásul a szegedi pálya bérleti díja nagyságrenddel magasabb, mint a sukoróié.

A verseny időpontjával kapcsolatban.
Masterseink és a Szövetség is szeretné, ha a bajnokság egy viszonylag állandó időpontban, július közepén kerülne megrendezésre. Ezt az időpontot azonban sok tényező befolyásolhatja, amely nem teszi lehetővé az állandó időpontban történő bajnokság megrendezését
- Nemzetközi versenynaptár
- Hazai válogatóversenyek időpontja
- Versenypályák foglaltsága (evezősök, horgászok)

Fix, tervezhető versenyműsor kidolgozása
Ezt a törekvést a szövetség támogatni kívánja, azonban a program kidolgozásához kérjük a mastersek konkrét javaslatait. A jövőre nézve mindenképpen meg kellene gondolni, elsősorban a négyes számokban a korosztályi bontásokat (kell –e az 5 évenkénti?), illetve a csapathajós számok duplikációjának – pl. női négyes, mix négyes azonos távon – szükségességét.

Az MKKSZ szakmai vezetése a jövőben is figyelembe kívánja venni a mastersek többségi véleményét a versenyrendszer kialakításánál, különös tekintettel a gyorsasági masters bajnokság versenyszámai és a versenytávok tekintetében. Mindezek figyelembevételével az észrevételek és a tapasztalatok feldolgozására, a 2010-évi versenyprogramok kialakítására javasoljuk, a Masters Bizottság és a szövetség szakmai vezetésének összehívását.
Az egyeztetés javasolt időpontja 2009. november 25. (szerda), 9.00 óra, helyszíne az MKKSZ Latorca utcai székháza.
Üdvözlettel,

Weisz Róbert
szakmai igazgató

2009.11.20 07:35:10   |   Vissza
1. Kiss Pál 2009-11-22 15:21:53
Véleményem az új versenyszabályokról, hogy maradjon meg a 2000 m-es táv, viszont a 200 m-es futamokat döntőbe jutásos rendszerben rendezzék meg.
2. Jenővári László 2009-11-22 15:26:57
Tisztelt Vezetőség! Az idei síkvizi bajnokság Sukorón szerintem megfelelő volt 2000 m-es távokon. A 200 m-es távon viszont jobb lenne a régi hagyományos előfutamos rendszer, ahol egy döntő lenne és így ténylegesen csak egy bajnokot hirdetnének a verseny végén. Az 500 m-es távot nem támogatom. Üdvözlettel!

Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set