Nyitólap
Szakosztályaink
Rendezvényeink
Sportközpont
Fórum
 
 

Hegyikerékpár

Kajak - kenu szakosztály

Csapattagok
Magunkról
Eseménynaptár

Sárkányhajó

Hegymászó és Túra Szakosztály

Atlétikai szakosztály

Tájbringa szakosztály

Triatlon szakosztály

Labdarúgó szakosztály

Gyorstollaslabda

Water Bike Szakosztály

Egyéb hírek

Merkapt SE
   
Szavazógép
Weboldalunk melyik részét szoktad látogatni?
    Atlétika
    Hegyikerékpár
    Hegymászás és túra
    Kajak-kenu
    Sárkányhajó
Kajak - kenu szakosztály
Moloka'i Hoe, Hawaii
Október 13-án került sor az idei Moloka’i Hoe kenuversenyre, amelyen több magyar mellett Csabai Edvin – a maratoni kenuzás sokszoros világbajnoka - is részt vett. Edvinnek nem volt ismeretlen ez az erőpróba, hiszen 8 évvel ezelőtt 2000-ben már belekóstolt a rendezvény semmihez nem hasonlítható hangulatába.
 


A Moloka’i Hoe versenyre Hawaii két szigete között kerül sor, a nyílt tengeren. Az idei összecsapáson két egységben is találhatunk magyar sportolókat. A Moloka’i Hoe hagyományai a polinézekhez nyúlnak vissza. A polinézek kezdetben kisebb hajókkal utaztak, halásztak a közeli tengereken, de a Csendes-óceánon való átkeléshez nagyobb vízi alkalmatosságokra volt szükségük. Ekkoriban fedezték fel Hawaii-t, Aotearoa-t (Új- Zéland) és Rapa Nui-t, és hozták létre az úgynevezett outrigger kenukat, amelyek az óta is fontos szerepet töltenek be a hawaii-i kultúrában, ráadásul ez a sziget hivatalos sportja is.
 


A viadalon a csapatok 66 kilométert tesznek meg két sziget – a Molokai és az Oahu -  között, a nyílt tengeren. A kormányos helyi, aki sokat segíthet, hiszen ismeri a tengeráramlatokat. A hajók súlya 180 kg, ezt hat sportoló hajtja, de a több mint ötórás küzdelemben cserére is adódik lehetőség, ráadásul ezt menet közben, megállás nélkül, ki-be ugrálással kell megoldani. Az outrigger kenukat motorcsónakok kísérik.

A magyar színeket a Pereházy György, Pereházy Gábor, Kiss Tamás, Kozmann György, Jakus Tamás, Jakus Zoltán, Jakus Béla, Csabai Edvin, Kovács Zoltán, Garry Parsons összetételű csapat képviselte.
 


A kint töltött 3 hét alatt az edzések jól sikerültek, egy csodás partszakaszon, Kailua mellett, neonzölden, néha neonkéken tündöklő óceánban, négy-ötméteres hullámokban eveztek nap mint nap teknősök között.

Az induló csapatok között ott volt az ötkarikás és világbajnoki aranyérmeseket felvonultató Team Zebra is. A négy országból verbuválódott alakulatban - amely a július 15-én elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok magyar legendának, Kolonics Györgynek is emléket kívánt állítani – Vajda Attila mellett olyan kiválóságok lapátoltak, mint a német Andreas Dittmer vagy a cseh Martin Doktor, valamennyien Kolo Forever feliratú pólóban.
 


A verseny nagyon izgalmasra sikerült és semmihez nem hasonlítható élmény volt a versenyzők számára is. A rajtot kétszer is visszalőtték, pedig ez itt egyáltalán nem jellemző. Volt, hogy fél kilométer után szólították vissza a hajókat a starthelyre, amely 100 hajó esetében elég problémás műveletnek bizonyult. Futam közben 4-5 méteres hullámok nehezítették a versenyzők dolgát, így a mezőny teljesen szétszóródott a nyílt tengeren. Csak tippelni lehetett, hogy ki hányadik helyen megy, a mieink 50. hely körül tippelték magukat, így még nagyobb volt az öröm a célban, mikor kiderült, hogy a 31. pozícióban értek partot, míg Vajda Attila nemzetközi csapata a kitűnő 21. helyet szerezte meg.
 


A parton igazi népünnepély fogadta a résztvevőket, rengeteg kint élő magyar várta a parton a csapatot, ezzel téve teljessé és felejthetetlené a versenyt és a Hawaii-n töltött heteket.
 

2008.10.13 15:29:06   |   Vissza
Szóljon hozzá!
Név
E-mail
Milyen nap van ma?
E-mail | Oldaltérkép | Kezdőoldal | Kedvencek közé | Pannon Set